Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ötmillió céges részvényt kapott abból az alkalomból, hogy tíz éve irányítja a vállalatot. Nem is akármilyen eredményekkel.


Mi is történt tíz éve?

Az egyezség a jubileumi jutalomról még akkor született, amikor Tim Cook átvette a vezérigazgatói posztot Steve Jobstól. A BBC azt írja, hogy a juttatás mértékét a megállapodás a cég teljesítményétől tette függővé. Illik vagy sem, Tim Cook eladta a most kapott részvények többségét, amivel 750 millió dollárt, vagyis nagyjából 225 milliárd forintot keresett.

Hasít az Apple

Tim Cook vezetésével a vállalat részvényeinek értéke az elmúlt három évben csaknem 200 százalékkal, 2011-es kinevezése óta pedig összesen 1200 százalékkal nőtt. Az Apple piaci értéke jelenleg nagyjából 2,5 ezer milliárd dollár, vagyis hozzávetőlegesen 700 ezer milliárd forint. Összehasonlításként: Az Egyesült Államoknak nagyságrendileg ennyibe került az afganisztáni háború.

Intő jelek

Az elmúlt években az okostelefonok piacát egyértelműen a Samsung és az Apple uralta. Mind a kettő vállalat remek időszakot tudhat maga mögött. Koronavírus-járvány ide vagy oda, tavaly is óriási volt a kereslet az elektronikai eszközökre, így az okostelefonokra is. A legnagyobb gondot a chip-hiány jelentette, de az óriásvállalatok több-kevesebb sikerrel meg tudtak ezzel birkózni. A 2020-ban tapasztalt vásárlási hullám idén tovább fokozódott, amely a második negyedévben azonban érdekes eredményeket hozott. A Xiaomi beelőzte az Apple-t.

A globális piac dobogója jelenleg így néz ki:

  1. Samsung, 19 százalékos részesedés
  2. Xiaomi, 17 százalékos részesedés
  3. Apple, 14 százalékos részesedés

A Canalys piaci elemzőcég felmérése szerint a Xiaomi eladásai Latin-Amerikában 300, Afrikában 150, Nyugat-Európában pedig 50 százalékkal gyarapodtak az idei második negyedévben. A kínai gyártó majdnem kétszer annyi okostelefont értékesített, mint az első negyedévben. Így a teljes piaci részesedése három százalékos növekedést mutatott. Vagyis, ha Tim Cook 10 év múlva újabb, hasonló méretű csomagra számít, nem lazíthat.


The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!