Egy lány egy másik lány fülébe súg bizalmas információkat, amik döbbenetet váltanak ki
Fotó: Shutterstock

Van egy pofonegyszerűnek tűnő módja annak, hogy tízmilliárdokat kaszálj

Az Egyesült Államok Határidős Árutőzsde Felügyelete több tízmilliárd forintnak megfelelő jutalmat fizetett ki egyetlen embernek, aki olyan információkat osztott meg vele, amelyek alapján büntetőeljárást indíthatott egy meg nem nevezett vállalat ellen.Népszerű projekt

A felügyelet (CFTC) 2014-ben indította el az anonim besúgó programját, amelynek keretein belül olyan embereket keres, akik perdöntő bizonyítékokkal tudnak szolgálni a tilosban járó vállalatok ellen. Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen a pénzjutalomra, bizonyítania kell, hogy a birtokában lévő bizalmas információk alapján a CFTC potenciálisan sikeres vizsgálatot és büntetőeljárást indíthat. Az adatoknak hitelesnek, eredetinek, relevánsnak és időszerűnek kell lenniük. A CFTC az elmúlt nyolc évben összesen több mint hárommilliárd dollár, azaz nagyjából 930 milliárd forint jutalmat osztott ki. A hivatal tájékoztatása szerint a napokban jelentkezett egy informátor, aki nemcsak, hogy megfelelt minden kritériumnak, de olyan értékes adatokat osztott meg egy folyamatban lévő nyomozással kapcsolatban, hogy egyből az eddigi legnagyobb jutalmat vihette haza. Egészen pontosan 200 millió dollárt, átszámítva közel 62 milliárd forintot.

Megéri „dalolni”

A CFTC a kiszabott büntetésekből fedezi a jutalmakat. Az besúgók informátorok alapvetően a büntetés összegének 10-30 százalékára számíthatnak. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó, meg nem nevezett vállalat akár kétmilliárd dollárt is fizethetett, hogy vezekeljen bűneiért.

A Határidős Árutőzsde Felügyelet mellett az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) is üzemeltet egy nagyon hasonló programot, amelybe a 2012-es indulása óta már több mint 207 informátor jelentkezett. A SEC szeptemberben két informátort összesen 114 millió dollárral jutalmazott: egyikük 110 millió dollárt (33 milliárd forint), a másikuk négymillió dollárt (1,2 milliárd forint) tehetett zsebre. A SEC 2012 óta már összesen egymilliárd dollárt fizetett ki jutalmakra, amelyek közül az eddigi legnagyobb, egyetlen embernek járó „elismerés" 114 millió dollár volt.

Ne hagyd ki!