36 amerikai államban indítottak eljárást a Google ellen trösztellenes szabálysértések miatt. A napokban nyilvánosságra hozott iratrokból az is kiderült, hogy a keresőóriás mennyi bevételt könyvelhetett el a Google Play-ből.Csoportosított bevételek

A Google negyedéves pénzügyi jelentései eddig is tartalmazták az App Store bevételeit, de a vállalat konkrét számokat nem közölt. Ezt úgy kell érteni, hogy a cég a Google Play bevételeit más szolgáltatások eredményeivel „összegyúrva" hozta nyilvánosságra. Így eddig nem lehetett tudni, hogy a Play eladásaiból és reklámbevételeiből mennyi pénz folyt be a Google-höz. Néhány napja azonban egy bírósági eljárásnak köszönhetően napvilágot láttak a pontos adatok. A Play Áruház 2019-ben 11,2 milliárd dollárt hozott az anyacég konyhájára, amelyből a bruttó nyereség 8,5 milliárd dollár volt. Az is kiderült, hogy a piactér működési árrése meghaladja a 62 százalékot.

Az a fránya monopólium

A Google-t több fronton támadják, egyebek között a mobilalkalmazásokat fejlesztő Epic Games vállalat és számos fejlesztő is. A felperesek azt állítják, hogy a Google üzletpolitikája sérti a monopóliumellenes törvényeket. Méghozzá azért, mert a vállalat 30 százalékos jutalékot könyvel el minden egyes Google Play tranzakció után, legyen szó reklámokról, alkalmazás értékesítésekről, vagy appon belüli tranzakciókról. A vádlók úgy vélik, hogy a cég irreálisan magas jutalékkal működik, így jóformán megkopasztja a fejlesztőket.

Nincs itt semmi látnivaló

A Google szerint a felperesek a Play Áruház valós bevételeivel akarják eltorzítani a cég üzletpolitikáját. A vállalat tájékoztatása alapján számos alternatíva létezik a magas jutalékok kikerülésére, bár a kritikusok szerint ezek a megoldások gyakran használhatatlanok, illetve alkalmanként blokkolva vannak.

A felperesek továbbá azzal vádolják a Google-t, hogy versenyellenes ügyletek révén korlátozásokat szabott ki olyan meghatározó fejlesztőkre, mint a Riot Games, annak érdekben, hogy ne hagyják el a Play Áruházat. A Riot Games fejleszti egyebek között a nagy sikerű League of Legends játékot.

Az Epic Games belső dokumentumokra alapozott vádjaiból az is kiderült, hogy a Google évente akár 1,1 milliárd dollártól is eleshet, ha a felhasználók meg tudják kerülni a Play Áruház fizetési rendszerét.

Bár izzik a talaj a vállalat alatt, egyelőre még biztonságban van, ugyanis a sorsfordító, trösztellenes tárgyalás előreláthatólag 2022 végén lesz esedékes.

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!