Kevés családban született a babaváró hitel elengedéséhez vállalt három gyermek
Fotó: Shutterstock

Ennyi babaváró hiteles családnál érkezett meg a három gyermek

Az államilag támogatott babaváró hitel iránt felpörgött a kereslet a tavalyi év végén, az idén azonban visszaesésre számít az Erste Bank.


Az Erste az egész tavalyi, újonnan folyósított babaváró hitelállomány negyedét utalta ki november-decemberben, ami kétszer annyi, mint egy évvel korábban

- írja közelményében a hitelintézet.

Az Erste Bank szakértői úgy látják, hogy a lakáspiac drasztikus visszaesése miatt eleve szűkülhet az igénylők köre a babaváró hiteleknél. A konstrukció folytatásának bizonytalansága miatt ( végül meghosszabbították, a szerk. )jelentős volt az előrehozott kereslet az év utolsó hónapjaiban, emiatt várható visszaesés az idei év elején. Az újraindulást nehezíti a közigazgatási szünet is, mivel az igénylések befogadásához a TB-jogosultság igazolását a Kormányhivataloknál lehet igényelni.


Arra is kitértek, hogy 2023 fordulatot hoz a babaváró hitelek visszafizetésében, hiszen azoknak, akik 2020-ban az első gyermek születése után éltek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével, idén kell megkezdeniük a visszafizetést. A kölcsönt felvevő ügyfelek több mint a felét érinti ez; a havi részlet ebben az esetben 46 ezer forint körül lesz, miután az ügyfelek döntő többsége a maximális 10 millió forintos összeget vette fel 20 évre.

Egyelőre kevesen vannak azok az adósok (kevesebb, mint 0,2 százalék), akiknél három gyermek született, és emiatt az állam elengedte a teljes tartozást. De azoknak a száma sem éri el a hat százalékot, akiknél a második gyermek után az adósság 30 százalékát engedték el - ismertette a pénzintézet a közleményben.


Ne hagyd ki!