Equilor logo
Foto: Equilor.hu

Bank után brókercéget is vett a miniszterelnök veje

A Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerez a több mint 30 éves Equilor Befektetési Zrt. befektetési szolgáltatóban - közölte a brókercég.

Tiborcz István a pénzügyi szektorban

Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje a pénzügyi szektorban terjeszkedik. Az elmúlt év végén vállalkozásán keresztül szerzett többségi tulajdont a Gránit Bankban, idén márciusban az addig bankfüggetlen Diófa Alapkezelőben, most pedig brókercéget vásárolt, ugyanis a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatot szerzett az Equilor Befektetési Zrt. nevű brókercégben. A tranzakció érdekessége az is, hogy a magyar piacon eddig Concorde mellett az Equilor volt a másik nagyobb, független, azaz banki háttér nélkül működő befektetési társaság. Ez azonban az új tulajdonossal most megváltozik.

A tranzakcióról az Equilor által kiadott közlemény szerint: "A banki háttérnek köszönhetően az Equilor még dinamikusabban növekedhet, tovább bővítheti digitális szolgáltatásait, amelyben nagymértékben támaszkodhat majd a Gránit Bank elmúlt években elért jelentős eredményeire. A pénzügyi szolgáltatók hosszú távú célja, hogy a szinergiákat kihasználva egymás erősítésével bővítsék portfoliójukat, és még minőségibb, sokrétűbb pénzügyi megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek."

A vezetés nem változik

A Gránit Bank Zrt-nek az Equilor Befektetési Zrt-ben történő tranzakciója mindkét társaság és ügyfeleik számára is előnyös: a Gránit Bank ügyfelei számára bővül a befektetési-, és privátbanki szolgáltatások köre, míg az Equilor Befektetési Zrt. ügyfelei számára a banki háttérrel erőteljesebbé válik a befektetési szolgáltató növekedése. A közlemény szerint a tranzakció nem érinti az Equilor Alapkezelőt, a tranzakció zárásához a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges. A részesedésszerzést követően az Equilor neve, vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót továbbra is Gereben András elnök és Szécsényi Bálint vezérigazgató, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke irányítják majd, akik megtartják 49,9 százalékos tulajdonrészüket.

Hogy látják a résztvevők?

Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a tranzakció illeszkedik a hitelintézet stratégiájába, amely célul tűzte ki a digitális platformon alapuló szolgáltatási paletta folyamatos bővítését befektetési és privátbanki szolgáltatásokkal. A Gránit Bank, az elmúlt évtized leggyorsabban növekvő hazai bankjaként, tevékenysége bővülésének újabb állomásaként tekint az Equilor Befektetési Zrt-ben való részesedésszerzésre és nagyra értékeli a jelenlegi menedzsment, különösen az elnök, a vezérigazgató, valamint a munkatársak hosszú évek óta tartó elkötelezett munkáját. Rekorderedményt ért el a Gránit Bank 2022 első felében, a nettó kamatbevétel 110,7 százalékkal, míg az adó előtti nyereség 251,4 százalékkal nőtt éves szinten.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a digitális szolgáltatások eddig is kiemelt figyelmet élveztek működésük során, de a Gránit Bank ilyen téren elvitathatatlan tapasztalatával a háttérben tovább fejlődhetnek, amellett, hogy a banki háttér és ügyfélkör az Equilor jelentős növekedését is támogathatja. Hozzátette, hogy az Equilor ügyfelei a jövőben változatlanul magas színvonalon és feltételek mellett vehetik igénybe a szolgáltatásokat, melyek a banki háttérnek köszönhetően tovább fejlődhetnek, szélesedhetnek.


Ne hagyd ki!