Új többségi tulajdonosa van a Gránit Banknak
Forrás: Shutterstock

Bankot vett Orbán Viktor veje

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. lett a Gránit Bank Zrt. új többségi tulajdonosa. A cégek képviselői 57 százalékos tulajdonrész megvásárlásáról írtak alá üzletrész-adásvételi szerződést.


Új többségi tulajdonos kezében a magyar bank

A tranzakció zárásához szükséges, pénzügyi felügyeleti engedély iránti kérelmet is benyújtották a Magyar Nemzeti Bankhoz. Az elbírálás folyamatban van – áll az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

„Cégcsoportunk elkötelezett pénzügyi befektetőként hosszú távon kívánja támogatni a Gránit Bank üzleti stratégiáját. Tőkeemelés formájában biztosítani kívánjuk a bank további dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét. A BDPST Group célja, hogy a befektetéssel tovább diverzifikálja a cégcsoport tevékenységét. Hiszünk a Magyarországon, de globálisan is átalakuló pénzügyi szektor üzleti lehetőségeiben, ezért is kerestünk olyan befektetést, ahol a jövő sikereinek zálogát jelentő digitális szemlélet már adott"

- emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa.

A közlemény szerint a Gránit Bank irányításában a tranzakció nem jelent változást, a bankot továbbra is Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató vezeti, aki kisebbségi tulajdonosként is érdekelt marad a bank részvényesi értékének növelésében.

Mit is vett Tiborcz István?

A Gránit Bank 2010 májusában, zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét. Mérlegfőösszege az alapítás óta a kilencvenszeresére nőtt, és az idén megközelíti a 700 milliárd forintot. Ezzel mára Magyarország leggyorsabban növekvő bankjává vált. A bank ügyfélszámláinak száma meghaladja a 80 ezret. A nem-teljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék náluk, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad. A jó eredményeket a bank vezetése elsősorban annak tulajdonítja, hogy a Gránit Bank Magyarországon elsőként valósított meg kifejezetten digitális üzleti modellt. A bankot alapítása óta Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja vezeti - áll a közleményben.

Az adásvétel másik szereplője, a BDPST Group egy tőkebefektető, ingatlanfejlesztő és szállodaüzemeltető társaság. A cégcsoport, holdingszerűen tulajdonolt leányvállalatain keresztül, beruházóként számos ingatlant, illetve fejlesztési projektet menedzsel. A BDPST Group anyavállalata Zrt. formában működik. Fő tevékenysége az ingatlangazdálkodás, míg a cégcsoport a leányvállalatain keresztül látja el a fejlesztői, beruházói és szállodaüzemeltetési, márkastratégiai, valamint tanácsadási feladatokat - áll a közleményben.

Ne hagyd ki!