Commerzbank logója egy ház falán.
Fotó: 123RF

Kiderült, ki veszi át a kivonuló német bank hazai leánycégét

Eldőlt, hogy az Erste Bank veszi meg a Commerzbank hazai érdekeltségét, értesült a Telex. A lap arról is beszámolt, hogy információi szerint a Budapest Bank be fog olvadni az MKB-ba a Magyar Bankholdingban.


Két komolyabb érdeklődő volt

Az Erste Bank vásárolja meg a Commerzbank magyarországi érdekeltségét – értesült a Telex. Még márciusban mi is beszámoltunk arról, hogy a nemzetközi szerkezet-átalakítási folyamatának részeként több piacáról, egyebek mellett Magyarországról is kivonul a német Commerzbank csoport.

A Telex információi szerint mostanra eldőlt, hogy a magyar piacon 1 százalék körüli piaci részesedéssel rendelkező, vállalati pénzintézetként ismert bankot az Erste vásárolja meg. A lap azonban megjegyzi, hogy a vásárlásról szóló szerződést még nem írták alá, így addig még akár borulhat is a megállapodás.

A Telex úgy tudja, az Erstén kívül még a Raiffeisen, az OTP és a Gránit Bank jelentkezett be a Commerzbank hazai leánycégéért..

Tavasszal írtunk attól, hogy a Commerzbank kivonulásának egyrészt az az oka, hogy a magyarországi hatékonysági mutatói a hazai átlag alattiak voltak, másrészt a Commerzbank áramvonalasítja nemzetközi tevékenységét, ezért a térség több más országban is beszünteti tevékenységét.

A napokban egy másik hazai bank, az orosz Sberbank magyarországi leánycégének eladásáról is beszámoltunk, ahol a vevő egy ciprusi-szerb-szlovén konzorcium, amely mögött Miodrag Kostic szerb milliárdos áll. Azzal kapcsolatban, hogy mi történik a Sberbank hazai ügyfeleivel, ITT írtunk.

A Budapest Bank az MKB-ba olvadhat

A Telex a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével létrejövő Magyar Bankholding Zrt. megalakulásával kapcsolatban pedig arról értesült, hogy első lépcsőben a Budapest Bank és az MKB Bank olvad össze. A lap azt valószínűsíti, hogy hamarosan döntés születhet erről, és a lépést még egy idei közgyűlés tárgyalhatja.

A javaslat a Telex szerint az lesz, hogy a Budapest Bank fog az MKB-ba olvadni, ami logikus, hiszen három bankot nehéz lenne egyszerre összegyúrni, de kettőt, ráadásul kettő olyat, amelyik kulturálisan közelebb van egymáshoz, könnyebb. A három bank fúziója 2023-ban zárulhat le, amivel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre.

Ne hagyd ki!