Az oroszok eladták a Sberbank hazai leányvállalatát
Fotó: Shutterstock

Gazdát cserélt a Sberbank, mi lesz a hazai ügyfelekkel?

A Sberbank Magyarország Zrt. továbbra is a megszokott módon, változtatás nélkül biztosítja a szolgáltatásait.


Folyamatos lesz a tájékoztatás

A pénzintézet folyamatos tájékoztatást ígér a honlapján az ügyfeleknek, akiknek - mint közleményükben írták - nincs teendőjük a korábban bejelentett tulajdonosváltás miatt. A tulajdonosi szerkezet várhatóan átalakul, de a Sberbank a belföldi piacon marad, tevékenységét nem befolyásolja a változás - tették hozzá.

  Az előzmények

Az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában álló, bécsi központú Sberbank Europe szerdán megállapodást írt alá egy szerbiai, egy szlovéniai és egy ciprusi bankkal - az AIK Banka a.d. Beograd, a Gorenjska Banka d.d., Kranj, valamint az Agri Europe Cyprus Ltd. nevű pénzügyi társasággal - magyarországi, bosznia-hercegovinai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai leánybankjainak eladásáról.

Az eladás okaként azt jelölték meg, hogy jobban tudjanak összpontosítani a kulcsfontosságú piacaikra.

Az orosz óriásbank, az állami többségi tulajdonú Sberbank 2012-ben vásárolta fel a döntően Közép- és Kelet-Európában működő Volksbank Internationalt, vagyis egy csomagban a régiós leánybankokat, de a Sberbank számára nem volt elsődleges fontosságú a magyar piac. A magyarországi Sberbank az évek során középbanki mérete ellenére jelentős hitelezési veszteségeket halmozott fel. Bár azóta jórészt rendbe hozták a bankot – igaz, a jelzáloghitelezést azóta sem indította újra -, a Sberbank számára „vonal alatti" tétel a magyar leánybank, tele méretgazdaságossági kérdőjelekkel, tankönyvi példája az értékesítésre szánt eszközöknek.

Ekkora a Sberbank

A Sberbank Europe csoport Európa nyolc országában van jelen: Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban. Az idei harmadik negyedév végén nagyjából 800 ezer ügyfele volt, 187 bankfiókja működött, eszközállománya pedig a tavalyi év végén 13 milliárd eurót tett ki.

Az új tulajdonosról

A három bank mögött egy személy, Miodrag Kostic szerb milliárdos áll. A szlovén bank főtulajdonosa ugyanis a szerb bank, amelynek Miodrag Kostic MK Group nevű cége a főtulajdonosa, és a ciprusi holding igazgatója is Miodrag Kostic.

A 62 éves Miodrag Kostic a szerb üzleti élet talán legismertebb szereplője. Vajdasági cukorgyárak egész sorának felvásárlásával érdemelte ki a „cukorkirály" becenevet, mára pedig a pénzügyi szektorban is megvetette lábát, 2014-ben ugyanis az MK Group megvette a nyolcadik-kilencedik legnagyobb szerbiai banknak számító AIK Banka többségi részesedését is. Kostic ezzel az egykori jugoszláv agrárbank igazgatóságának elnöke lett, amely tovább terjeszkedett, így 2019 júniusától a szlovén, 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszegű (tehát a magyar Sberbanknál valamivel nagyobb) Gorenjska Bankának is a 100%-os tulajdonosa, és nyíltan hirdeti régiós terjeszkedési elképzeléseit.

Miodrag Kostic egy csomagban, négy volt jugoszláv állam bankja mellett vásárolja meg a Sberbank magyarországi leánybankját, azaz lehet, hogy az exjugoszláv leánybankok érdekelték jobban, és a magyar leánybankon majd igyekszik gyorsan túladni.


Ne hagyd ki!