Csaknem megfeleződött a bankok profitja tavaly - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.


A hazai bankszektor 2020-ban elért nettó eredménye az előző évi 694 milliárd forintról 390 milliárd forintra csökkent. A visszaesés oka egyértelműen a kockázati költségek növekedése volt, értékvesztésre és céltartalékolásra tavaly 399 milliárd forintot különítettek el a hitelintézetek, csaknem a négyszeresét a 2019-esnek. Vagyis a bankok arra számítanak, hogy a járvány miatt nőni fog a hitelek költsége, több adósság dől majd be, emellett a törlesztési moratórium is elég súlyos veszteség a számukra, hiszen csökkentette a kamatból származó bevételeiket.

A nagyoké a pálya

2020-ban 10 hitelintézet volt veszteséges, ami magasabb az előző évben veszteséges hitelintézetek számánál. A szektor pozitív eredménye alapvetően a bankcsoportoktól származik, amelyek 399 milliárd forintos nyeresége melle az egyedi hitelintézetek 14 milliárd forintos veszteséget értek el, míg a fióktelepek 5 milliárd forintos nyereséget. A nagy méretű bankcsoportok mind nyereségesek voltak.

Ha többre is kíváncsi vagy, mert érdekel a bankok világa, ITT megtalálod a részletes adatokat.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!