Ha egy vállalkozás kölcsönt kér egy banktól az alaposan megvizsgálja, biztosan megtérül-e a pénze? Nézzük, hogyan tehetünk jó benyomást egy pénzintézetre azért, hogy legalább az első szűrőn ne vérezzünk el!

Jogilag minden OK?

A bankok számos nyilvános és csak számukra elérhető adatbázist fésülnek át, mielőtt érdemben tárgyalni kezdenének a hitelnyújtásról. Azonnal értesülnek arról, ha köztartozásunk van, ha nem fizettünk vissza egy hitelt, ha a cég tulajdonosai, vezetői ellen eljárás indult. Nem tesz jó benyomást rájuk az éppen felszámolás alatt álló korábbi vállalkozás sem. Persze mindenki kerülhet nehéz helyzetbe, de vitás ügyeinket nem árt rendezni, mielőtt kölcsönt kérünk.

Rendben van a könyvelésed?

A bank hiteligényünk elbírálásához adatokat fog kérni a vállalkozásunkról. Rossz hír, hogy legalább két lezárt évre van szükség ahhoz, hogy komolyan vegyenek. Igazából azonban minél hosszabb múltra tekint vissza egy vállalkozás annál jobb, hiszen annál több adata van, amiből meg lehet ítélni, hogy a társaság tulajdonosai jól gazdálkodtak-e?

Legyél nyereséges!

A hitel csak akkor térül meg, ha az azt igénylő cég biztos lábakon áll. Egy hosszú évek óta alacsony árbevételt elérő, tartósan veszteséges vállalkozásról ezt bizony nehéz elhinni. A banknál jó pont tehát, ha ez a két mutató folyamatosan nő. Persze mindenkinek lehetnek rossz időszakai. Ám fel kell készülni arra, hogy ezek okára rá fognak kérdezni, a vállalkozónak pedig adatokkal alá kell támasztania, miért nem ment jól a szekér és hogyan lett úrrá végül a nehézségeken? Az árbevétel is fontos, hiszen bármilyen tuti bizniszről is van szó, árbevételünk többszörösét biztosan nem hitelezi egyetlen pénzintézet sem!

Vállalj kockázatot!

Hitelfelvételkor sokat javíthatunk tárgyalási pozíciónkon, ha a kért kölcsön visszafizetésének kockázatán hajlandóak vagyunk osztozni a bankunkkal. Fedezetként felajánlhatunk olyan ingatlant például, amelyiken még nincs jelzálog. Ennek nem kell feltétlenül a cégünk tulajdonában lennie, a lényeg az, hogy annak tulajdonosa vállalja a kötelezettséget! A másik megoldás a tulajdonosi kezességvállalás. Ettől sokan félnek, ám ha vagyonunkkal is a tervezett beruházás mögé állunk, azzal bizonyíthatjuk elkötelezettségünket iránta, ami jó pont a banknál.

The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!