Hogy kaphatok hitelt? Ezt nézik a bankok!Ha egy vállalkozás kölcsönt kér egy banktól az alaposan megvizsgálja, biztosan megtérül-e a pénze? Nézzük, hogyan tehetünk jó benyomást egy pénzintézetre azért, hogy legalább az első szűrőn ne vérezzünk el!

Jogilag minden OK?

A bankok számos nyilvános és csak számukra elérhető adatbázist fésülnek át, mielőtt érdemben tárgyalni kezdenének a hitelnyújtásról. Azonnal értesülnek arról, ha köztartozásunk van, ha nem fizettünk vissza egy hitelt, ha a cég tulajdonosai, vezetői ellen eljárás indult. Nem tesz jó benyomást rájuk az éppen felszámolás alatt álló korábbi vállalkozás sem. Persze mindenki kerülhet nehéz helyzetbe, de vitás ügyeinket nem árt rendezni, mielőtt kölcsönt kérünk.

Rendben van a könyvelésed?

A bank hiteligényünk elbírálásához adatokat fog kérni a vállalkozásunkról. Rossz hír, hogy legalább két lezárt évre van szükség ahhoz, hogy komolyan vegyenek. Igazából azonban minél hosszabb múltra tekint vissza egy vállalkozás annál jobb, hiszen annál több adata van, amiből meg lehet ítélni, hogy a társaság tulajdonosai jól gazdálkodtak-e?

Legyél nyereséges!

A hitel csak akkor térül meg, ha az azt igénylő cég biztos lábakon áll. Egy hosszú évek óta alacsony árbevételt elérő, tartósan veszteséges vállalkozásról ezt bizony nehéz elhinni. A banknál jó pont tehát, ha ez a két mutató folyamatosan nő. Persze mindenkinek lehetnek rossz időszakai. Ám fel kell készülni arra, hogy ezek okára rá fognak kérdezni, a vállalkozónak pedig adatokkal alá kell támasztania, miért nem ment jól a szekér és hogyan lett úrrá végül a nehézségeken? Az árbevétel is fontos, hiszen bármilyen tuti bizniszről is van szó, árbevételünk többszörösét biztosan nem hitelezi egyetlen pénzintézet sem!

Vállalj kockázatot!

Hitelfelvételkor sokat javíthatunk tárgyalási pozíciónkon, ha a kért kölcsön visszafizetésének kockázatán hajlandóak vagyunk osztozni a bankunkkal. Fedezetként felajánlhatunk olyan ingatlant például, amelyiken még nincs jelzálog. Ennek nem kell feltétlenül a cégünk tulajdonában lennie, a lényeg az, hogy annak tulajdonosa vállalja a kötelezettséget! A másik megoldás a tulajdonosi kezességvállalás. Ettől sokan félnek, ám ha vagyonunkkal is a tervezett beruházás mögé állunk, azzal bizonyíthatjuk elkötelezettségünket iránta, ami jó pont a banknál.

Ne hagyd ki!