Egy ilyen hajóval már gazdagnak érezheti magát az ember

A nagyon gazdagok tavaly tovább gazdagodtak, többségük húsz ország lakója, vagy legalábbis ott tartják nyilván őket.


A Visual Capitalist meghúzta a határt: harmincmillió dollár fölött tekint valakit ultragazdagnak, az összeg forintban közel van a tízmilliárdhoz. Ezek a vagyonok nem készpénzben vagy bankszámlán pihennek, hanem többnyire dolgoznak, méghozzá vállalati részvényekben. A Magyar Nemzet az írja, tavaly 520 ezren tartoztak ebbe a kategóriába, kicsit több, mint harmaduk, 180 ezer az Amerikai Egyesült Államok lakója.

A további sorrend:

  • A második helyre Kína került hetvenezer emberrel, de ha hozzáadjuk a jogilag hozzá is tartozó Hongkongot is, már 75 ezret kapunk. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, öt év alatt 137 százalékkal emelkedett a szupergazdagok száma, vagyis ebben a tekintetben is gyorsan zárkózik fel az ország
  • A harmadik helyen Németország áll 28 400 nagyon gazdaggal, ezzel megelőzi Japánt, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága: ott 15 ezren tartoznak a kategóriába, de kevéssel még Nagy-Britannia és Franciaország is előtte jár
  • A hetedik helyen Olaszország áll tízezer szupergazdaggal
  • Ugyancsak tízezren áll ez a szám Oroszországban, de nem árt, he azt az adatot, akárcsak a kínait, fenntartásokkal kezeljük, mert a két ország nem a gazdasági átláthatóság követendő mintaállama.
  • A tizedik helyezett Svájc 7500 emberrel, ez a szám megközelíti a lakosság egy ezrelékét.

A világ leggazdagabb embere egyébként Elon Musk amerikai vállalkozó, a Tesla és a SpaceX vezetője, vagyonának értékét a hullámzások miatt nehéz pontosan meghatározni, de nincs túl messze a 200 milliárd dollártól.


Ne hagyd ki!