A készpénzhasználatra ösztönző 2013-as pénzügyi rezsicsökkentés még mindig érvényben van.




Nem ingyenes az ingyenes

Ha valaki jelenleg a nettó átlagbért (284,8 ezer forint) egyszerűen ATM-ből kiveszi, annak havonta átlagosan 3,3 ezer forintot kell kifizetnie. A költsége tehát évente a 40 ezer forintot is meghaladja. Az átlagbérhez jelenleg nyilatkozat mellett is átlagosan közel 2000 forintért lehet bankjegykiadóból hozzájutni. Még ha kínosan ügyel is a banki ügyfél arra, hogy a legkedvezőbb (a banki saját ATM használata) megoldást válassza, akkor is majdnem 1500 forintot, vagyis évi 18 ezret, kell kifizetnie, írta Azénpénzem.hu.


Miért van?

Az okok rémesen egyszerűek: a díjmentes készpénzfelvétel 2013-as bevezetésekor az akkori nettó átlagkeresethez (151 118 forint) plusz költség nélkül hozzá lehetett jutni. A kormányzat pénzügyi rezsicsökkentése szerint díjmentesen havi 150 ezer forintot, legfeljebb két részletben lehet felvenni ATM-ből. Ám azóta jelentősen emelkedett az átlagbér. Vagyis ahhoz, hogy pénzéhez jusson valaki bankautomatából, most már fizetni kell érte, nem megy ingyenesen. Ilyen szabályozás mellett kifejezetten rossz módszer, ha valaki mindig az éppen csak szükséges kápét veszi fel az ATM-ből. Annak ellenére, hogy amúgy ez lenne a legnormálisabb, és nemzetgazdasági szempontból is kedvezőbb megoldás, mutat rá a portál.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!