A hitelintézetek minden számlatulajdonost részletesen tájékoztatnak az előző évebn levont díjakról

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető kimutatást kapnak a lakossági ügyfelek bankszámlájuk tavalyi költségeiről.


Uniós és hazai szabályok kötelezik a bankokat arra, hogy minden évben elküldjék a tájékoztatót az ügyfeleknek, akik így könnyebben eldönthetik, hogy a különféle költségek alapján érdemes-e folyószámlát vagy akár bankot váltaniuk. Az ingyenes küldemény postán vagy elektronikus úton érkezik, attól függően, hogy a számlatulajdonos milyen kapcsolattartási módot választott. Fontos tudni, hogy ha egy bankszámla fölött többen is rendelkeznek, csak a számlatulajdonos kapja meg a tájékoztatást. A jogszabály úgy lépett életbe, hogy az az első alkalom, amikor a hitelintézeteknek a teljes megelőző évről számot kell adniuk.

Mi szerepel az értesítőben? 

A jegybank tájékoztatása szerint a szerint a dokumentum tartalmazza:

  • a számlavezetésre kifizetett díjakat,
  • külön sorokban összegzi a különböző fizetések (pl. utalások, beszedések),
  • bankkártyás műveletek, folyószámlahitel (ha van),
  • és az egyéb szolgáltatások összesített terheit is.

Felsorolja, hogy az ügyfél hány darab tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, vagy ha voltak ingyenes tranzakciók (pl. a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség), akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni. A kimutatás jelzi, hogy mennyi kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összeget tett ki a folyószámlahitelének kamatköltsége.

Nincs egyénieskedés

A bankok a jogszabályok miatt egységes elnevezéseket, meghatározásokat vezettek be a számlaszolgáltatásokra és műveletekre (nem csak ebben az összesítőben, hanem a honlapjukon és ügyfélszolgálati helyiségeikben is elérhető díjjegyzékekben is). Ennek köszönhetően az ügyfelek az eddiginél jobban össze tudják hasonlítani saját számlaszolgáltatásaik költségeit más hitelintézetekével.

A mérlegelésben és a döntésben segít az MNB bankszámlaválasztó programja is, amely bemutatja minden hazai, forintalapú bankszámla költségeit, és az ügyfél néhány saját adatának megadása esetén a havi átlagdíját is kiszámítja. A jegybank díjjegyzék összehasonlító alkalmazása pedig az egyes bankok számláinak kedvezmények nélküli konkrét díjait mutatja be.

Ne hagyd ki!