Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető kimutatást kapnak a lakossági ügyfelek bankszámlájuk tavalyi költségeiről.


Uniós és hazai szabályok kötelezik a bankokat arra, hogy minden évben elküldjék a tájékoztatót az ügyfeleknek, akik így könnyebben eldönthetik, hogy a különféle költségek alapján érdemes-e folyószámlát vagy akár bankot váltaniuk. Az ingyenes küldemény postán vagy elektronikus úton érkezik, attól függően, hogy a számlatulajdonos milyen kapcsolattartási módot választott. Fontos tudni, hogy ha egy bankszámla fölött többen is rendelkeznek, csak a számlatulajdonos kapja meg a tájékoztatást. A jogszabály úgy lépett életbe, hogy az az első alkalom, amikor a hitelintézeteknek a teljes megelőző évről számot kell adniuk.

Mi szerepel az értesítőben? 

A jegybank tájékoztatása szerint a szerint a dokumentum tartalmazza:

  • a számlavezetésre kifizetett díjakat,
  • külön sorokban összegzi a különböző fizetések (pl. utalások, beszedések),
  • bankkártyás műveletek, folyószámlahitel (ha van),
  • és az egyéb szolgáltatások összesített terheit is.

Felsorolja, hogy az ügyfél hány darab tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, vagy ha voltak ingyenes tranzakciók (pl. a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételi lehetőség), akkor hány műveletért kellett ténylegesen fizetni. A kimutatás jelzi, hogy mennyi kamatbevételt ért el az ügyfél, illetve mekkora összeget tett ki a folyószámlahitelének kamatköltsége.

Nincs egyénieskedés

A bankok a jogszabályok miatt egységes elnevezéseket, meghatározásokat vezettek be a számlaszolgáltatásokra és műveletekre (nem csak ebben az összesítőben, hanem a honlapjukon és ügyfélszolgálati helyiségeikben is elérhető díjjegyzékekben is). Ennek köszönhetően az ügyfelek az eddiginél jobban össze tudják hasonlítani saját számlaszolgáltatásaik költségeit más hitelintézetekével.

A mérlegelésben és a döntésben segít az MNB bankszámlaválasztó programja is, amely bemutatja minden hazai, forintalapú bankszámla költségeit, és az ügyfél néhány saját adatának megadása esetén a havi átlagdíját is kiszámítja. A jegybank díjjegyzék összehasonlító alkalmazása pedig az egyes bankok számláinak kedvezmények nélküli konkrét díjait mutatja be.

The Conversation

Friss

Ez az ország nem fukarkodott első olimpiai bajnoka megjutalmazásával

A Fülöp-szigetek első olimpiai bajnoka, a súlyemelő Hidilyn Diaz csaknem200 millió forintnak (32,79 millió peso) megfelelő összeget kap hazájától a tokiói aranyérméért.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!