A jegybank 150 millió forintra büntette az angliai székhelyű Goldstein Limited-et. Az ügyfeleinek irreális hozamot és tőkegaranciát ígérő társaság nem végzett semmiféle befektetési tevékenységet.


A Magyar Nemzeti Bank – előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott az egyesült királysági székhelyű, ám korábban budapesti irodával rendelkező cég tevékenységének áttekintésére. Kiderült, hogy a társaság két év lekötés után a befektetésre átvett pénzek visszafizetését, továbbá jellemzően 90 naponként esedékes, irreális hozamot ígért. Az ügyfelek éberségét pedig azzal az ígérettel altatta el, hogy banki, biztosítói értékpapírokba, garantált kötvényekbe, illetve ingatlanokba, nyersanyagokba, üzletrészekbe fekteti a pénzüket.

Az MNB nyilvántartásai alapján azonban a társaság pénzügyi tevékenységre jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel nem rendelkezik, így ilyet Magyarországon nem végezhet

- írja közleményében a jegybank.

Az MNB már korábban is megbüntette a társaságot

A társaság az ügyfeleitől begyűjtött félmilliárd forintnyi összeget sehová sem fektette be. Az MNB ezért a 150 milliós büntetés mellett a cég két magyarországi vezetőjét 25-25 millió forintos bírsággal sújtotta. A jegybank nem most figyelt fel a vállalkozásra, a korábban feltárt szabálytalanságok miatt 1 millió forintra megbüntette, és 2019 májusában ideiglenesen megtiltotta, hogy folytassa a tevékenységét, valamint az ügyfeleket is figyelmeztette a veszélyre. A mostani vizsgálat következményeként pedig jogosulatlan pénzügyi tevékenység és különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

Az átvett pénzeszközöket a cég a piacfelügyeleti bírságtól függetlenül köteles visszafizetni. A jegybank azt tanácsolja, hogy a károsultak mielőbb jelentkezzenek a rendőrségen.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Magyarországot két természeti csapás fenyegeti: a sok vagy a kevés víz

Áradások, földrengések, szárazság és szélviharok. Az elmúlt hetek is megmutatták, hogy ezek a katasztrófák egyre gyakoribbak Európában és hazánkban. A brit Cambridge Econometrics kutatócég 22 évre kiterjedő adatelemzéséből kiderült, hogy melyek a természeti csapások által legsúlyosabban érintett területek Európában, Magyarországot is beleértve. Az elszenvedett károk számszerűsíthetőek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Mennyi pénzt lehet megtakarítani az elektromos autókkal? Kiszámoltuk

Az elektromos autók beszerzési, illetve üzemeltetési költségeiről számos tévhit kering, amelyek eloszlatása kulcsfontosságú kérdés az elektromobilitás jövője szempontjából. Milyen területen, mekkora megtakarítást lehet elérni e-autókkal a hagyományos gépjárművekhez képest? Cikkünkben erre keressük a választ.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Europa feltérképezése új fejezetet nyit az űrkutatásban

Az élet nyomait kutathatja Elon Musk cége a Jupiter egyik holdján.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!