Futhatnak a pénzük után a nagy hozam ígéretével elcsábított ügyfelek

A jegybank 150 millió forintra büntette az angliai székhelyű Goldstein Limited-et. Az ügyfeleinek irreális hozamot és tőkegaranciát ígérő társaság nem végzett semmiféle befektetési tevékenységet.


A Magyar Nemzeti Bank – előzetes bejelentés nélküli, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott az egyesült királysági székhelyű, ám korábban budapesti irodával rendelkező cég tevékenységének áttekintésére. Kiderült, hogy a társaság két év lekötés után a befektetésre átvett pénzek visszafizetését, továbbá jellemzően 90 naponként esedékes, irreális hozamot ígért. Az ügyfelek éberségét pedig azzal az ígérettel altatta el, hogy banki, biztosítói értékpapírokba, garantált kötvényekbe, illetve ingatlanokba, nyersanyagokba, üzletrészekbe fekteti a pénzüket.

Az MNB nyilvántartásai alapján azonban a társaság pénzügyi tevékenységre jogosító jegybanki engedéllyel vagy bejelentéssel nem rendelkezik, így ilyet Magyarországon nem végezhet

- írja közleményében a jegybank.

Az MNB már korábban is megbüntette a társaságot

A társaság az ügyfeleitől begyűjtött félmilliárd forintnyi összeget sehová sem fektette be. Az MNB ezért a 150 milliós büntetés mellett a cég két magyarországi vezetőjét 25-25 millió forintos bírsággal sújtotta. A jegybank nem most figyelt fel a vállalkozásra, a korábban feltárt szabálytalanságok miatt 1 millió forintra megbüntette, és 2019 májusában ideiglenesen megtiltotta, hogy folytassa a tevékenységét, valamint az ügyfeleket is figyelmeztette a veszélyre. A mostani vizsgálat következményeként pedig jogosulatlan pénzügyi tevékenység és különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett.

Az átvett pénzeszközöket a cég a piacfelügyeleti bírságtól függetlenül köteles visszafizetni. A jegybank azt tanácsolja, hogy a károsultak mielőbb jelentkezzenek a rendőrségen.


Ne hagyd ki!