A bankok örülhetnek, egyre több pénz tartunk náluk

A jegybank adatai szerint tavaly javult a magyar háztartások anyagi helyzete.


December végén például 254 milliárd forint alatt volt a folyószámlahitelek mennyisége, egy év alatt 23 milliárd forinttal csökkent, vagyis jóval kevesebb háztartás várhatta mínuszban az újévet, mint 2019-ben- írja a friss adatokat elemezve a napi.hu.

A bankbetétek is gyarapodtak, 11 213 milliárd forintos történelmi csúcson állt az állományuk az év végén, ami több mint 1700 milliárdos növekedés egyetlen év alatt.

A lap számításai szerint egy átlagos háztartásra vetítve ez több mint 400 ezer forintos növekedés lenne, de nyilván nagy eltérés volt tavaly az egyes családok anyagi helyzetének alakulásában.

Deviza és készpénz  

Történelmi csúcson volt a betéteken belül a deviza-megtakarítások állománya is. Az év végén 1580 milliárd forintnyi összeg volt a háztartások devizaszámláin, 26,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez részben a forint gyengülésének köszönhető, de sok friss megtakarítás is került a számlákra.

7332 milliárd forint. Ennyi készpénzen ülnek a magyar háztartások. Ez öt év alatt nem kevesebb, mint 68 százalékos növekedés.


Ne hagyd ki!