Nagyítóval sem találták az alkuszcég engedélyét
Fotó:123RF

Azzal jöttek, hogy megkopaszthatod a bankot, ráfizettek

A jegybank a HBA Faktoring Kft.-re és egy magánszemélyre 21, illetve 20 millió forint bírságot szabott ki, mert engedély nélkül végeztek pénzügyi szolgáltatási és alkuszi tevékenységet.


A társaság és a magánszemély mintegy 50-50 ügyfélnek végzett szabálytalanul alkuszi tevékenységet. Megbízási és sikerdíj fejében tárgyalásokat folytattak különböző pénzügyi intézményekkel azért, hogy azok módosítsák a megbízóikkal korábban megkötött hitelszerződéseket.

A jegybank hivatalból folytatott piacfelügyeleti eljárást a budapesti székhelyű, korábban a www.kopaszdmegabankod.hu címen elérhető honlapot is működtető faktoring társaságnál, és már novemberben intézkedett a cég tevékenységének felfüggesztéséről, illetve feljelentést is tett.

A bírság kiszabásakor súlyosító tényezőnek számított, hogy a HBA Faktoring Kft. professzionális intézmény látszatát keltette, enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy a vizsgálat során segítőkész volt.

A szabályos működés feltételei

Az alkuszok az ügyfelekkel kötött megbízási szerződések alapján, azok nevében választanak ki megfelelő pénzügyi intézményt és segítik elő a vele való szerződéskötést. Tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni az ügyfelek érdekeinek védelmében.

Rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő károk fedezésére szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni, írja közleményében a jegybank.


Ne hagyd ki!