Home office amerikai módra
Brooklyn Home Office, Minimized, At Night | I've spent the p… | Flickr

A JPMorgan vezére utálja a home office-t, nincs egyedül a bankszektorban

Jamie Dimon, a JPMorgan vezetője a távmunka negatív hatásairól, a kiégés kezeléséről és a toborzásról beszélt a Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsának csúcstalálkozóján.


Jamie Dimon a háta közepére sem kívánja már a Zoom „találkozókat", ráadásul meg van győződve róla, hogy rengeteg negatív hatása van a home office-nak. Reményei szerint októberre már visszatérhetnek a régi életükhöz, azaz maszk nélkül, az irodában dolgozhatnak.

Mi a probléma?

A járvány kitörése után a JPMorgan az elsők között küldte haza a dolgozóit a biztonság érdekében. Azóta rengetegen követték a példájukat. Jamie Dimon viszont úgy véli, hogy ez a rendszer egyszerűen nem egészséges a fiataloknak, illetve azoknak, akik szeretik a nyüzsgést. Szerinte az sem célravezető, hogy az alkalmazottak „azt csinálhatnak, amit akarnak", kevésbé tudja ellenőrizni őket, nem hatékony a munkavégzés és nehezebben tud kapcsolatba lépni velük.

A megoldást a hibrid modellben látja, ami a munkavállalóknak is rugalmasságot biztosítana, illetve a cégnek és az ügyfeleknek is kedvező lenne.

Példamutató? Nem biztos

„Lemondom az összes zoom-meetingemet és Bostonba utazok"- kelt ki magából az igazgató Matt Murray azon kérdésére, hogyan viseli az online megbeszéléseket.

Jamie Dimon kültéri találkozókon és utazásokon vett részt, melyek szerinte sokkal produktívabbaknak bizonyultak, főleg a spontán ötletelés terén. 6 hónappal ezelőtt például 100-150 emberrel találkozott Kaliforniában, többek között kockázati tőkésekkel és befektetőkkel. Látni akarta a bankárjait akcióban. Még borozásokat is szervezett az ügyfeleivel. Ez mondjuk nem biztos, hogy követendő példa egy világjárvány idején.

Úgy vélem, szeptember-október környékén már olyan lesz a helyzet, mint régebben. Egyszerűen nem gondolom, hogy drámaian meg fog változni a világ

- tette hozzá az üzletember.

Változások lesznek

Az utóbbi időben több okot is adott a hitelintézet arra, hogy a sajtóban szerepeljen. Egyrészt rengeteg bankár panaszkodott a hosszú munkaórákra, amit már-már kizsigerelésnek éreztek. Rengeteg fiatal dolgozó, gyakornok a kiégés jeleit mutatta. Ennek kiküszöbölésére az igazgató bejelentette, bővíteni fogják az alkalmazottak létszámát, továbbá az irodai kapacitásukat 40 százalékkal csökkentik. Ez a hibrid modell előhírnöke. Biztosítva lesz a home office mindenkinek, de néha azért be kell majd járni, ehhez viszont semmi szükség arra, hogy mindenkinek legyen egy személyre szabott asztala. Aki bemegy, keres majd magának egy szabad gépet, és leül oda dolgozni.

A vállalatnak jelenleg nagyjából 250 ezer alkalmazottja van. Szeptembertől a dolgozók csupán 10 százaléka maradhat teljes távmunkában.

A JPMorgan vezetője nincs egyedül véleményével, a CEO-k négyötöde egyetért vele, sokan szorgalmazzák az irodai munkavégzést, vagy legalább a hibrid modell bevezetését. Nemrég a Google is felvetette, hogy szeptemberre visszaállhat a régi rendre.


Ne hagyd ki!