Mennyi pénzt vehetsz ki ingyen az ATM-ből?

Mielőtt elmerülnénk a számokban, annyit segítünk, hogy az összeg hét éve változatlan.


Nem igaz ma már, hogy havonta kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel felveheti egy átlagember a fizetését. A 150 ezer forintos limit hét éve beragadt, az átlagkereset viszont több mint 70 százalékkal emelkedett azóta. A Napi.hu megjegyzi, a bevezetése, vagyis 2014 óta ez az egyik legvitatottabb pénzügyi jogszabály Magyarországon.

A fogyasztóknak nem tetszik, hogy az ingyenesen felvehető összeghatár nem változott, pedig a bérek időközben növekedtek. A nettó átlagkereset a 2014-es 156 ezer forintról 2020-ra 268 ezer forintra emelkedett, vagyis a havi fizetését egy átlagember ma már nem tudja ingyen felvenni az ATM-ekből. Holott 2014-ben, amikor a jogszabályt hozták, ez volt az egyik fő indok, hogy mindenki legalább a fizetését vehesse fel készpénzben ingyen a bankból.

A vita

A jogalkotók nem terveznek változtatást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szűkszavúan csak annyit reagált, ez nem tartozik a hatáskörükbe. A Magyar Bankszövetség régóta lobbizik már azért, hogy töröljék el az ingyenes készpénzfelvételt, esetleg csökkentsék az összeghatárt 50 ezer forintra. És itt van a vita lénye. Az MNB ugyanis arra szeretné rávenni a hitelintézeteket, hogy biztosítsanak olcsó, csomag árazású számlákat az ügyfeleiknek, amelyekben havi fix összegért korlátlan számú és értékű elektronikus tranzakciót bonyolíthatnak le. A bankok azonban a tőlük beszedett tranzakciós illetékre hivatkozva ezt eddig nem lépték meg, az egyik fontos feltételük az, hogy töröljék el az ingyenes készpénzfelvételt.


Ne hagyd ki!