Végelszámolást rendelt el a jegybank egy pénzügyi szolgáltatónál
Fotó: Shutterstock

Lekapcsolt a jegybank egy pénzügyi szolgáltatót, ez vár az ügyfelekre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Bauer & Berger Faktoring Zrt. hitel- és pénzkölcsön nyújtására, illetve követelésvásárlásra vonatkozó engedélyét és elrendelte a pénzügyi vállalkozás végelszámolását.


Sok volt a gond

A jegybank azzal indokolta intézkedését, hogy a pénzügyi vállalkozás felügyelő bizottsági elnöke - az MNB többszöri felhívása ellenére - huzamos ideje nem rendelkezik a tisztség betöltéséhez elengedhetetlen előzetes felügyeleti engedéllyel, illetve a társaság immár több mint két éve folyamatosan késve, illetve nem kellő tartalommal tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségeinek. A jogszabályi előírásnak megfelelően a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló NKft.-t jelölte ki végelszámolónak az MNB.

A bírságok sem segítettek

Az MNB 2019-től kezdődően számos alkalommal - egyebek között bírság kiszabása mellett - kötelezte a Bauer & Bergert az adatszolgáltatások megfelelő teljesítésére és a hiányosságok pótlására, amelyet a társaság nem, vagy csak részben teljesített. A pénzügyi vállalkozásnak felügyeleti díj- és bírságtartozása is fennáll a jegybankkal szemben.

A pénzügyi vállalkozás tevékenységi engedélye visszavonásának a társaság csekély piaci súlya miatt nincs érdemi hatása a pénzügyi piacokra. A pénzügyi vállalkozással szemben fennálló fizetési kötelezettségeiket az érintett ügyfeleknek változatlanul teljesíteniük kell - közölte a jegybank.


Ne hagyd ki!