lakáshitel, kamat, kamatstop, bank

Ki nyer és ki veszít a kamatstop meghosszabbításával?

Rossz hír a lakáshitelt felvevőknek, hogy véget ért az önkéntes banki THM-plafon, így az újonnan elérhető piaci kamatozású lakáshiteleknél drágulás várható. Jó hír, hogy a kormány a már felvett jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstopot december 31-ig meghosszabbította.


Drágul az új lakáshitel

Június 30-án véget ért az új, piac kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek teljes hiteldíjára vonatkozó önkéntes banki THM-plafon. Ez 2024. január 1. óta 7,3% volt. A bankok hirdetményei csak elvétve tartalmaztak a THM-plafonnál magasabb hiteldíjjal rendelkező lakáshiteleket, legtöbbször mindössze annak érdekében, hogy a lakáshitelfelvevőket házon belüli számlavezetésre ösztönözzék, számukra jobb kondíciójú alternatív lakáshitelt kínálva.

Az OTP Bank már meg is emelte július 1-jével lakáshiteleinek a kamatát, és várhatóan további bankok fogják követni a példáját július-augusztus folyamán - írja a Portfolio.

Tavaly októberben indult az önkéntes kamatplafon

Tavaly októberben írtuk, hogy a bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak. Ez akkor az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintet jelentett, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozott.

Marad a kamatstop év végéig

Jó hír viszont a már lakáshitellel rendelkezőknek, hogy a kormány meghosszabbítja a lakossági kamatstopot 2024 végéig - jelentette be június 20-án Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, majd a rendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben. Az intézkedést 2022. január 1-jével vezette be a kormány a változó kamatozású (vagyis jellemzően BUBOR-hoz kötött) jelzáloghitelekre, majd 2022. november 1-jével a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú, fix kamatozású jelzáloghitelekre is kiterjesztette. Összegszerűen ez a teljes jelzáloghitel-állomány 21 százalékát, a fennálló jelzálog-hitelszerződések darabszámának 36 százalékát jelenti.

Az NGM szerint az intézkedés 2024. június 30-ig összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett az érintetteknek, és jelenleg is „300 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben”, az általa érintett tőketartozás értéke pedig meghaladja az 1250 milliárd forintot. Az intézkedés a bankszektornak okoz tízmilliárdos bevételkiesést.


Ne hagyd ki!