Vízzel elöntött utca, autók a vízbe állva
Fotó: Shutterstock

Ráfázott a csúcsbankár a globális felmelegedésre

Az HSBC Holdings felfüggesztette egyik szenior vezetőjének munkaviszonyát, mert az állítólag azt mondta, hogy a jegybankok vezetői és más globális szereplők eltúlozzák a klímaváltozást övező pénzügyi kockázatokat.

A felelős befektetések részlegének első embere, Stuart Kirk nagy vihart kavart kijelentéseit a The Financial Times által szervezett konferencián tette. A HSBC bankcsoportnál mások mellett az volt a feladata, hogy feltérképezze a befektetések környezeti, társadalmi és politikai hatásait.

20-30 év

Kirk szóban forgó prezentációjának az volt a címe:

miért nem kell a befektetőknek aggódniuk a klímaváltozás miatt.

A negyedórás előadásban az áradások kockázatát elemezte, és megjegyezte: azzal kellett töltenie az idejét, hogy valami olyasmivel foglalkozik, ami 20-30 év múlva fog bekövetkezni.

A meglapozatlan, éles, fanatikus, öncélú, apokaliptikus figyelmeztetések MINDIG hibásak

– sajtóhírek szerint ez volt az egyik kivetített szövege.

A BBC szerint az is elhangzott a szájából, hogy

kit érdekel, ha Miamit száz év múlva hat méter víz borítja? Amszterdam egy ideje hat méterrel a víz alatt van, és igen kedves hely.

Elhatárolódnak

A beszéd nyilvánosságra kerülése óta az HSBC vezetői is megszólaltak az ügyben. A bankcsoport első embere, Noel Quinn azt írta a Linkedln-en, hogy nem ért egyet „egyáltalán” Kirk megjegyzéseivel. Ennél tovább ment, és élesen el is határolódott tőlük, mert azok

nincsenek összhangban az HSBC stratégiájával, és nem tükrözik az HSBC felsővezetésének nézeteit.

Nuno Matos, a kiemelt ügyfelek részlegének vezetője pedig azt mondta: csatlakozik Quinn-hez, egyben leszögezte: a bank számára a zéró kibocsátás elérése kiemelten fontos.

A The Financial Times ugyanakkor úgy tudja, hogy Kirk prezentációjának témáját és tartalmát előzetesen jóváhagyták a cégnél. A hivatalos közlés szerint az ügyet kivizsgálják, ezért függesztették fel állásából Kirket.


Ne hagyd ki!