Két amerikai katona fegyverekkel harcol a klímaváltozás ellen
Fotó: Shutterstock

Az USA már a hadsereget is beveti a klímaváltozás ellen

Az Egyesült Államok hadserege a napokban bemutatta első klímastratégiáját, amely a katonák védelmére és kiképzésére, illetve az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére összpontosít az egyre súlyosbodó éghajlati katasztrófák – például árvizek, hőhullámok és aszály – közepette.


A jól ismert taktikák

Csak idő kérdése volt, hogy az Egyesült Államok hadserege bejelentse: háborúba megy a klímaváltozás ellen. Joe Biden amerikai elnök kiadta a parancsot: a hadsereg készítsen klímatervet, amelyben vállalja, hogy 2030-ra a felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös szinthez képest, 2050-re pedig megvalósítja a nettó zéró kibocsátást.

A stratégia részeként a hadsereg azt tervezi, hogy 2035-ig minden létesítményére úgynevezett microgrid-rendszereket telepít. Ezek a rendszerek alapvetően nagyobb energiainfrastruktúrákra kapcsolódva működnek, amelyek, ha meghibásodnak, akkor a microgrid leválik róluk és önállóan, jellemzően megújuló energiaforrások segítségével biztosítja az adott terület energiaellátását.

Ezen kívül az épületek károsanyag-kibocsátásának csökkentése és az éghajlatváltozás veszélyeinek mérséklése is kiemelt szerepet kap, továbbá 2035-ig az egész, nem harcászati járműflottát teljesen elektromosra cseréli.

A sereg már több mint 950 megújuló energiával kapcsolatos projektet elindított. Egyebek között felépített egy 2,1 megawattos napelemfarmot Fort Knoxban, valamint 25 microgrid-rendszer telepítése is folyamatban van.

Oktatásfejlesztés

A stratégia azt is előírja, hogy a hadsereg legkésőbb 2028-ig építse be a klímaváltozással kapcsolatos témákat az oktatási, képzési tantervébe, és 2024-től tegye közzé az éghajlatváltozással kapcsolatos tanulságokat, felfedezéseket és bevált gyakorlatokat.

A védelmi minisztérium tavaly arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás kritikus fenyegetést jelent az Egyesült Államok katonai műveleteire, és meghatározó része lesz a jövő globális politikai konfliktusainak.

A szélsőséges időjárási jelenségek elharapózása már eddig is több milliárd dollárjába került a minisztériumnak, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb kereslet mutatkozik az amerikai csapatok iránt, miközben a katonai bázisok leamortizálódnak, a katonáknak pedig komolyabb veszélyekkel kell szembenézniük.

Az éghajlatváltozás veszélyezteti Amerika biztonságát, és megváltoztatja az általunk ismert geostratégiai terepet. A szélsőséges hőmérsékleti körülmények között dolgozó, erdőtüzek és hurrikánok sújtotta területek helyreállításában segítő katonák számára a klímaváltozás nem távoli jövő, hanem valóság. Rengeteg fenyegetéssel szembesülünk munkánk során, de ezek közül csak kevés érdemli ki, hogy egzisztenciálisnak nevezzük. Az éghajlati válság ilyen. Az éghajlatváltozás egyre veszélyesebbé teszi a világot, és cselekednünk kell.

Ne hagyd ki!