Külföldön is terjeszkedne az új magyar szuperbank
Fotó: Shutterstock

Átlépné a határokat a három bankból megalakult hitelintézet

Külföldi akvizíciókkal erősítené jelenlétét és növelné piaci részesedését az MBH Bank Nyrt. a régióban, önálló befektetési bankot hoznak létre ősszel, és számos informatikai fejlesztést is bevezetnek az egyesülés után a jobb ügyfélkiszolgálás érdekében - mondta Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója egy budapesti háttérbeszélgetésen.


Barna Zsolt kiemelte: a fúziós folyamat májusra sikeresen befejeződött, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank összeolvadásával létrejött egy egységes, a magyar piacon jelentős pénzintézet. A korábban három kis-közepes bank integrációjával kialakult egység minden piaci szegmensben kimagasló teljesítményre képes, több területen is piacvezető. Hozzátette: az összeolvadás rövid idő alatt valósult meg, mintegy 2 millió lakossági és vállalati ügyfelet integráltak, több tízezer informatikai folyamatot kellett módosítani kevesebb mint egy év alatt, ami komoly szakmai kihívást jelentett. Mindeközben a csődbe ment Sberbank több tízezer ügyfelét is átvették, tavaly év végével problémamentesen - jegyezte meg. A különadók, moratóriumok, kamatstopok 200 milliárd forintos elvonást jelentenek a banknak 2022-2023-ra - sorolta a gazdasági környezet kihívásait.

A bank költséghatékonysági és értékesítési lehetőségeinek 40 százalékát használja ki, szerinte ezt lehet fejleszteni, ami a kulcsa lesz a bank sikerének. További költségracionalizálást és hatékonyságnövekedést is várnak még az egyesüléstől - ismertette. Megjegyezte, hogy az egyesülés időszakában rekorderedményt könyvelhettek el, nem vesztettek a piaci részesedésükből.

Krizsanovich Péter pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettes elmondta: az MBH csoport adózott eredménye csaknem 50 százalékkal emelkedett 107 milliárd forintra tavaly, miközben 73 milliárd forint extra ráfordítást jelentettek a kormányzati intézkedések. A bank likviditási és tőkehelyzete stabil, jelentősen a szabályozói követelmények felett van. Az MBH bruttó hitelállománya a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére 13,2 százalékos növekedéssel 5011 milliárd forint volt, az ügyfélbetétek állománya 5,7 százalékkal 6575 milliárd forintra nőtt. A hitelkihelyezés a magas kamatkörnyezetben felére fog csökkenni idén szerinte, a fogyasztási hitelek piaca viszont stabil. A vállalati hitelek piacán az állami programok dominálnak - mondta.


Ne hagyd ki!