Az MNB folytatná a Zöld Otthon Programot, kedvező, de változó hitelfetételekkel
Fotó: Shutterstock

Nem kaptál a bankodtól zöld hitelt? Az MNB folytatná a programot

Az igénylések már meghaladták a Zöld Otthon Programra biztosított 200 milliárd forintos jegybanki keretet, több hitelintézet leállította az új kérelmek befogadását. Az MNB, ha szigorított feltételekkel is, de folytatná a programot, a javaslatot április elején tárgyalja a monetáris tanács.


A Magyar Nemzeti Bank által elindított NHP Zöld Otthon Programban (ZOP) megkötött szerződések volumene elérte a 125 milliárd forintot. A 200 milliárd forintos keretből fennmaradó 75 milliárd forintot az MNB felosztotta a részt vevő bankok között az eddigi aktivitásuk alapján, mostantól ennek terhére elégíthetik ki a hozzájuk benyújtott hiteligényeket - nyilatkozta Patai Mihály, a jegybank alelnöke az MTI-nek, megjegyezve, hogy a nagy érdeklődés miatt a bankhoz benyújtott kérelmek volumene már meghaladta a program keretösszegét, ezért a monetáris tanács a soron következő ülésén tárgyalja a program folytatásának lehetőségét.

Patai Mihály szerint az MNB-nek továbbra is hozzá kell járulnia a zöld és fenntartható gazdaság és az ezt támogató pénzügyi rendszer kialakításához, ehhez pedig rendkívül hatékony eszköz a ZOP. Hangsúlyozta, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, ezért a szigorító monetáris politika folytatódni fog a monetáris tanács márciusi üzeneteivel összhangban. Az elsődleges cél veszélyeztetése nélkül azonban a jegybank fontosnak tartja zöld mandátumával összefüggő feladatainak ellátását is.

Az alelnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban kiemelkedő érdeklődésről számoltak be a bankok a Zöld otthon hitelek iránt, ezért a Magyar Bankszövetség írásban kérte a program folytatását.

A jelenlegi pénzpiaci és kamatkörnyezetben természetesen rendkívül vonzóak a Zöld otthon hitel feltételei, hiszen a kedvező árazású jegybanki forrásnak köszönhetően a fogyasztók legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett vehetnek fel hitelt a jelenlegi feltételek szerint

- emlékeztetett.

Az alelnök szerint a programban részt vevő hitelintézetek eddig közel 4000 megkötött hitelszerződést jelentettek az MNB-nek 125 milliárd forint összegben, ugyanakkor a legfrissebb visszajelzések alapján a jelenlegi keretösszeg már nem nyújt fedezetet a bankokhoz már beadott összes hiteligény kielégítéséhez. (Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, napokban egymás után jelentették be a bankok, hogy felfüggesztik a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását. Az UniCredit és az Erste után így tett a CIB és az OTP is, emellett a K&H Bank is felfüggeszti az új kérelmek előminősítését. Az ok minden esetben ugyanaz: fogyóban a jegybanki keret, és a már megkötött szerződések és beérkezett igénylések alapján a bankok behúzták a féket, nehogy túl fussanak.)

Az eddigi eredményeket látva a program folytatására teszünk javaslatot a monetáris tanács következő ülésén

- mondta a jegybank alelnöke, aki szerint a program feltételeiben ugyanakkor valamilyen szigorítás mindenképpen várható.

Patai Mihály hozzátette, a hitelprogram ösztönzőleg hatott az energiahatékony ingatlanok piacára, mely megalapozott egy hosszú távú, a környezeti fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektető folyamatot. A ZOP indulása óta eltelt fél évben többezer energiahatékony ingatlan megépüléséhez biztosított forrást, így hosszabb távon is kedvező irányba befolyásolhatja a zöldingatlan-kínálat bővülését. A monetáris tanács április 5-én tartja soron következő ülését.


Ne hagyd ki!