A jegybank Monetáris Tanácsa úgy döntött, hogy 750-ről 1150 milliárd forintra emeli a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét. A testület a program néhány feltételét is módosította.


A Monetáris Tanács az eddigi tapasztalatok és a változatlanul élénk érdeklődés miatt döntött a folytatás és a keretösszeg emelése mellett. A jegybank 2019-ben azért indította el a Növekedési Kötvényprogramot, hogy a vállalati forrásbevonás szerkezetének javításán és a kötvénypiac likviditásának bővítésén keresztül növelje a monetáris politikai transzmisszió hatékonyságát, illetve elősegítse, hogy a gazdasági szereplők a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak erre a típusú finanszírozásra is.

Az eredmények

A program kezdete óta eddig összesen 46 vállalat 53 kötvénysorozatának kibocsátására került sor, a vállalatok csaknem 900 milliárd forint értékű forrást vontak be. A Növekedési Kötvényprogramnak köszönhetően a vállalati kötvénypiac likviditása a Monetáris Tanács céljaival összhangban jelentősen növekedett, aminek következtében a kötvénypiacról történő forrásbevonásra a vállalatok immár a bankhitellel történő finanszírozás valódi alternatívájaként tekintenek, ezzel bővültek a vállalati szektor forrásbevonási lehetőségei.

Így módosultak a feltételek

A Monetáris Tanács a jegybank által vásárolható vállalati kötvények maximális futamidejének 20 évről 30 évre történő emeléséről, valamint a jegybank által egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettségének 50 milliárd forintról 70 milliárd forintra való emeléséről is döntött 2021. január 13-i hatállyal annak érdekében, hogy tovább segítse a vállalati kötvénypiac likviditásának növelését, ezáltal pedig a hazai nagyvállalati szektor – az európai versenytársakhoz hasonlóan – továbbra is fenntartható, stabil és hosszútávú finanszírozáshoz jusson növekedést támogató beruházásaik finanszírozására.

Bár a Magyar Nemzeti Bank hivatalos közleményei nem könnyű olvasmányok, a lényeg így is érthető. A programot azért bővítik, mert bevált. Különösen a járvány idején jött jól a vállalatoknak, hogy a klasszikus bankhitelek mellett vagy éppen azok kiváltására ezt a lehetőséget is fel tudták, tudják használni a stabil működés és a beruházások finanszírozásához.


Friss

Fotó:123RF

Házasodni készültök? Május 28-tól már lagzit is lehet tartani

A kormány úgy számol, hogy május végére lehet meg az ötmillió beoltott, a korlátozások további enyhítéséről jövő héten döntenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!