Jó tőkehelyzetben van a bankcsoport
Fotó: Shutterstock

Erős évet zárt az OTP, de akkor nem volt háború

Ugyan a várakozásoktól kicsit elmarad, de erős évet zárt tavaly az OTP. Jó a bankcsoport tőkehelyzete, azonban Oroszországban és Ukrajnában is vannak érdekeltségei. Közüljük a bankcsoport gyorsjelentésének néhány részletét.


Gyorsjelentést tett közzé az OTP

A OTP csoport több mint 123 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül az utolsó negyedévben, ami az előző negyedévinél 3 százalékkal alacsonyabb, az egy évvel korábbihoz képest 57 százalékkal magasabb – számol be az MTI az OTP csoport Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentésére (ITT és ITT) hivatkozva.

A bevételeik 13 százalékkal nőttek éves alapon. A csoport tavaly nagyjából 497 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 60 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mérlegfőösszegük az év egészét nézve megközelítőleg 27 553 milliárd forint, ami éves alapon 19 százalékos növekedést jelent.

Az OTP Core korrigált adózott eredménye 2021-ben körülbelül 213 milliárd forint volt, ami a megelőző évit 34 százalékkal haladja meg.

14 százalékkal, megközelítőleg 16 634 milliárd forintra nőttek a bruttó árfolyamszűrt ügyfélhiteleik, valamint az ügyfélbetétek mintegy 21 069 milliárdra emelkedtek, amit 16 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt.

A konszolidált éves nettó kamatmarzs 11 bázisponttal csökkent 2021-ben 3,51 százalékra, ugyanakkor az azt megelőző év negyedik negyedévéhez képest a negyedéves marzsok már stabil vagy javuló tendenciát mutattak.

A kockázati költségek teljes volumene az utolsó negyedévben 17 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

Az éves konszolidált működési költségek nominálisan 3 százalékkal nőttek éves alapon; a kiadások és bevételek aránya 49,7 százalék volt.

Orosz, ukrán, bolgár eredmények

A bulgáriai DSK Csoport tavaly kumuláltan 76,8 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami 87 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi profitot.

Az OTP Bank Ukrajna 39 milliárd forintos, éves alapon nézve 49 százalékkal magasabb adózott eredményt realizált 2021-ben.

Az OTP Bank Oroszország 37,6 milliárd forint nyereséget könyvelt el 2021-ben, amely 131 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

„Az orosz és ukrán operációk nélküli teljesítményt illetően a menedzsment 2022-es várakozása az, hogy az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedése 10 százalék körüli lehet, a kamatmarzs stabilizálódhat, a korrigált jövedelmezőségi mutató, a hitelkockázati költség ráta és a működési költséghatékonyság 2021-hez hasonló lehet. Ez a szcenárió arra az esetre vonatkozik, ha az orosz-ukrán konfliktusnak nem lesz érdemi negatív hatása a csoport többi országára”

- írja az OTP jelentése.

A beszámoló szerint az 2019-2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment, bár erről és a tavalyi eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az igazgatóság márciusi ülésen fog döntés születni, az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvényében.

A beszámoló végezetül említést tesz az OTP részvényeinek alakulásáról is a Budapesti Értéktőzsdén. Eszerint a papír csütörtökön 8,70 százalékos erősödéssel 11 ezer forinton zárt. Az elmúlt egy évben azonban a legmagasabb árfolyama 19 590 forint volt, amíg a legalacsonyabb érték 9360 forint.

Ne hagyd ki!