Bankfelvásárlásra készül az OTP
Fotó: Shutterstock

Komoly ütközetbe kapcsolódhat be az OTP

Az OTP megvenné a Baltikumban működő Luminort, de az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy a hatékonyan működő, ígéretes piacokon működő hitelinézet iránt több bank is érdeklődik, a verseny pedig könnyen felhajthatja az árat, írja a portfolio.hu.


Az OTP profitja tavaly ezermilliárd forint közelébe emelkedett, és bár a csúcsév után valamelyest csökkenő nyereség várható a következő években, az továbbra is 900 milliárd forint közelében alakulhat. A tavalyi eredmény után 150 milliárd forint osztalékot fizetett az OTP, és jelenleg is fut egy 60 milliárd forintos saját részvény visszavásárlási program, de még így is jelentős összeg maradt a hitelintézetnél, ami keresi a helyét. A kiszemelt befektetési célpont a Luminor.

A portfolio.hu beszámolója szerint a Luminor három országban, Észtországban, Lettországban és Litvániában van jelen, ez a vezető független bank a Baltikumban és a harmadik legnagyobb pénzügyi szolgáltató a régióban, 15 százalékos piaci részesedéssel a hitelezésben. Csaknem 2500 alkalmazottat foglalkoztat, fiókjain keresztül 900 ezer ügyfelet szolgálnak ki. Két svéd bankkal, a Swedbankkal és a SEB-bel versenyez a Luminor, amelyek az egész régióban tevékenykednek, valamint egy kisebb méretű, helyi bankkal, az LHV Pankkal.

A Luminornak jelenleg pénzügyi befektetői vannak, tulajdonosa egy konzorcium, amelyben a Blackstone (80,05%) és a DNB Bank (19,95%) által kezelt magántőkealapok vannak benne.

Az OTP mellett azonban a lengyel PZU, a szintén lengyel Pekao, az osztrák Erste és az olasz UniCredit is versenyben lehet a bank megvásárlásáért. Emiatt elképzelhető, hogy felvásárlási csata alakul ki az érdeklődők között, ami felsrófolhatja a 2 milliárd euró fölöttire becsült jelenlegi árat.


Ne hagyd ki!