Az OTP harmadszor rukkol elő fontos újítással a lakáshitelezésben
Fotó: Shutterstock

Váratlant húzott az OTP a lakáshiteleknél, nem először

Szokatlan szolgáltatást vezet be az OTP a lakáshiteleseknek. A december elseje után befogadott igényléseknél a futamidő alatt egyszer ingyenesen kérheti az adós, hogy csökkentsék a kamatát, ha időközben a bankközi kamatok is mérséklődnek, írja a Bank360.hu.Ebben az évben már harmadszor húz olyat az OTP Bank a lakáshiteleknél, amit addig még senki sem csinált. Először bevezette a piaci alapú (nem kedvezményes) lakáshiteleknél a türelmi idős konstrukciót, amelynél az első évben csak a kamatot kell fizetni, ezért akkor jóval alacsonyabb a törlesztőrészlet, mint egyébként lenne.

Ezután a legnagyobb lakossági bank nemrégiben, október végén bejelentette, hogy felhagy a változó kamatozású jelzáloghitelek folyósításával, az ötéves és tízéves kamatperiódusú ajánlatokat is kivezeti, és csak végig fix jelzáloghiteleket kínál.

Most pedig december 1-től egy olyan szolgáltatást vezet be, amelynél az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy a futamidő során egy alkalommal díjmentesen csökkentsék a jelzáloghitelük kamatát. Ezt abban az esetben tehetik meg, ha csökkennek a bankközi kamatok is. A decembertől befogadott ingatlan fedezetű hitelek esetében ezzel a lehetőséggel az ügyfelek bármikor élhetnek a futamidő során egy egyszerű nyilatkozat kitöltésével. Ezen kívül semmilyen adminisztratív teherrel vagy plusz költséggel nem kell számolniuk. Az új szolgáltatás a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek kivételével minden Végig FIX ingatlanfedezetű hitelhez automatikusan jár, azt az ügyfeleknek nem kell külön igényelniük.

Az OTP tájékoztatójából egyelőre nem derülnek ki további részletek, így még nem ismert, hogy melyik bankközi kamathoz képest, milyen kalkuláció alapján és mennyivel csökkenthetik az ügyfelek a kamatukat.Ezzel a lépéssel a pénzügyi blog szerzője szerint az OTP valójában már előre reagál arra a helyzetre, amikor majd csökkenésnek indulnak a bankközi kamatok, így a végig fix kamatozású hitelt felvevő ügyfelek úgy érezhetik, hogy rosszul járnak a korábban rögzített kamatfeltételekkel. Ez a korrekció például az ötéves kamatperiódusú hiteleknél a kamatfordulókor majd automatikusan megtörténik, de az OTP ilyen lakáskölcsönt jelenleg nem kínál.

Ne hagyd ki!