ATM-ből kivett pénzt számoló kéz, pénztárcával
Fotó: Unsplash

Pénzügyi rezsicsökkentés - Ami ingyenes, az sosem drágul

Évente 42 000 forintot költ egy átlagos magyar a bankszámlájára, ami jelentősen meghaladja a 2023-as értéket. De mit tehetünk, ha kordában akarjuk tartani a pénzügyi rezsinket?


​Az ingyenes nem tud drágulni

A bankok többsége rendszerint az előző esztendő átlagos éves inflációjának mértékével növeli a fix díjait minden tavasszal, ami 2023-ben bizony 17,6 százalék volt. Ám idén éppen a magas infláció miatt néhány bank „önmérsékletet” tanúsított. Az OTP Bank például a saját bevallása szerint 2024-ben átlagosan egyszámjegyű, vagyis 10 százalék alatti áremelést hajt végre, míg az Erste Bank díjai átlagosan 13 százalékkal haladják meg a múltévit. Az összkép azonban meglehetősen vegyes, ráadásul azért is nehéz tisztán látni, mert hiába csökken egy szolgáltatás díja infláció alatti mértékben, ha egy másik, gyakrabban használt szolgáltatásé pedig ezt meghaladó mértékben nő. Évek óta elérhetők ingyenes bankszámlák a piacon, amelyeknek nem csak havi díja nincs, hanem átlagos használat mellett gyakorlatilag költségmentesen használhatók. Ezek ráadásul általában 2-3 évre biztosítanak ingyenességet, így hiába száll el az infláció, a kedvező kondíciók ezen idő alatt nem módosulhatnak. De mit lehet tenni, ha lejár az akció? Érdemes lehet megfontolni a bankváltást, és akár „átnyergelni” egy másik ingyenes bankszámlára.

Kinek lehet ingyenes bankszámlája? 

Az ingyenes bankszámlák mindegyikénél elvárnak valamekkora összegű havi jóváírást vagy jövedelemérkeztetést a bankok, és ha ez teljesül, akkor biztosítja csak a költségmentes használatot. A CIB ECO bankszámla esetében minden hónapban legalább az aktuális nettó minimálbérnek megfelelő összegű (177 422 Ft) jóváírásnak kell beérkeznie, akár több tételben. Itt tehát nem feltétel a jövedelem, mindössze annyi a kikötés, hogy saját számlák közötti átvezetést vagy készpénzbefizetést nem fogadnak el. Az Erste Privilégium 2.0 Partnernél mindenképpen jövedelemnek kell beérkeznie, ennek minimális összege 225 000 Ft. Az UniCredit Partner Aktív Nulla számla esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, mert bár a minimálbérnek megfelelő összegnek nem kell jövedelemnek lennie, de emellett elvárás az is, hogy számlanyitáskor igényeljünk Mastercard Standard vagy Mastercard Arany betéti kártyát, valamint mobilalkalmazás szolgálatást. A Raiffeisen Premium Banking és Premium Banking Plus számláknál havi 400 000 Ft, illetve 700 000 Ft értékű jóváírásnak kell havi szinten forintban vagy devizában beérkeznie.

Elbukható az ingyenesség 

Az ingyenes számlák mindegyikénél közös, hogy az előre rögzített feltételek teljesülése esetén nincs havi díjuk, vagyis önmagában a számlavezetésért nem kell fizetni. Amennyiben azonban az elvárt feltétel nem teljesük, akkor bizony a számlavezetési díjat beterhelik, viszont az ingyenes tranzakciókért ebben az esetben sem számolnak fel díjat. A normál díj a Raiffeisen Premium Banking és Premium Banking Plus számláknál 2024. június 1-ig egységesen 3 000 Ft, ám ezt követően 15 000 Ft-ot, illetve 22 000 Ft-ot számláznak ki minden olyan hónapban, amikor nem teljesül az elvárt jóváírás. Az UniCredit Partner Aktív Nulla csomagnál 1 335 Ft-ot, az Erste Privilégium 2.0 Partnernél 3 844 Ft-ot, míg a CIB ECO-nál 2 933 Ft-ot kell ilyen esetben fizetnie a számla tulajdonosának.

​Milyen bankkártya jár az ingyenes számlákhoz?

A bankkártyáért egyik vizsgált számla esetében sem kell fizetni az első évben, míg a CIB ECO két évig, az Erste Privilégium 2.0 Partner számla hároméves ingyenességet biztosít. A Raiffeisen két ingyenes számlájánál a második esztendőben 8 500 Ft, míg az UniCreditnél 4 420 Ft a kártya éves díja. A Raiffeisen Premium Banking és Premium Banking Plus esetében akkor lehet a második évben is ingyenes a Premium Start Okoskártya, ha az éves díjterhelést megelőző 12 hónapban 1,5, illetve 2,5 millió Ft értékben hajtott végre a tulajdonosa vásárlási tranzakciót.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az egyes ingyenes számlákhoz nem azonos bankkártyák járnak.

  • -CIB ECO: CIB Visa Inspire (elektronikus)
  • -Erste Privilégium 2.0 Partner 2.0: Visa Electron (elektronikus)
  • -UniCredit Partner Aktív Nulla: Mastercard Standard (dombonyomott)
  • -Raiffeisen Premium Banking és Premium Banking Plus: Premium Start OKOSkártya (dombornyomott)

Látható, hogy a kártyák egy része elektronikus, míg más részük dombornyomott, ami azonban már nem jelent kézzelfogható különbséget a használhatóságot illetően, hiszen POS terminálon vagy online fizetni, ATM-ből készpénzt felvenni mindegyik kártyával lehet, mint ahogy a külföldi használatban sincs közöttük különbség.

​Ingyenes készpénzfelvétel

A jogszabályban rögzített havi kétszeri, összesen 150 000 Ft értékű díjmentes készpénzfelvétel természetesen minden ingyenes számlánál elérhető. Ugyanakkor a bankok kínálhatnak alternatívát, azonban az ügyfélnek döntenie kell, hogy ezek közül melyiket választja. A CIB ECO esetében választhatja azt is az ügyfél, hogy havi egy alkalommal ingyenesen vehet fel pénz a CIB bármelyik ATM-jéből. Így akár 400 ezer forinthoz is hozzá lehet jutni havonta. Az UniCredit Banknál is van alternatívája a jogszabályban biztosított ingyenes készpénzfelvételnek. A számláról egyszer - saját vagy idejen automatát használva - díjmentesen lehet ugyanis készpénzt felvenni. Ezt kihasználva havi egy alkalommal jelentősebb összeget vehet fel a számlatulajdonos. A Raiffeisen Bank csomagjainál is elérhető a jogszabályi díjmentesség helyett más ingyenes lehetőség. A Prémium Banking csomagnál havi kettő, míg a Prémium Banking Plus csomagnál havi három ingyenes készpénzelvételi lehetőség van bármely hazai bankautomatából.

​Átutalás és csoportos beszedés

A díjmentes csomagok mindegyike kínál ingyenes utalási lehetőséget, ám a feltételek némileg eltérőek, így ezeket érdemes közelebbről is megvizsgálni. Az UniCredit banknál például kizárólag a mobilalkalmazáson keresztül indított utalások ingyenesek, míg a netbank használatakor 0,3%, de maximum 10 000 Ft költséggel jár a dolog. A Raiffeisen számláinál is van némi kötöttség: itt havi 1 millió Ft utalható elektronikus csatornán keresztül díjmentesen, az efölötti rész és a további utalások után azonban 0,30%-ot, maximum 10 000 Ft-ot kell fizetni. Az ingyenes számláknál költségmentesek a csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások, ám arra figyelni kell, hogy ezek módosításának már lehet díja.

​Nem mindegy, milyen értesítéseket kérünk

Az értesítés nem egy rossz dolog, kiderülhet belőle például, ha valaki illetéktelenül próbálna hozzájutni a számlánkon elhelyezett összeghez. A bank azonban az SMS-ek után díjat számol fel, ez jellemzően 30-50 forint szokott lenni üzenetenként. Van azonban alternatíva, ugyanis push üzenet is kérhető mobilapplikációba, így jóval kisebb költség mellett értesülhet mindenről a számlatulajdonos. A push üzenet a CIB Bank, az Erste Bank és az UniCredit Bank számlája esetén ingyenes. A Raiffeisen Banknál az SMS üzenetek egy 2024. június elsejéig tartó akció keretében díjmentesek a Prémium Banking és Prémium Banking Plus számlák esetében. A push üzenethez megfelelő mobilkészülék és mobilnet is szükséges. Ezek nélkül a Raiffeisen Bank csomagjai lehetnek megfelelőek.

Ne hagyd ki!