Szeretjük kézbe venni, megvizsgálni a pénzünket

A lakosság 270 milliárd forintért vásárolt nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Pluszt a postákon.


A legtöbb MÁP Pluszt Budapesten és Pest megyében vették, de a legnagyobb forgalmat három vidéki értékesítési ponton jegyezték föl az elmúlt egy évben. A Világgazdaság azt írja a Magyar Postától kapott adatok alapján, hogy az első helyezett a rangsorban a Nyíregyháza 1 jelű hivatal, amely 2,6 milliárd forintért vásároltak ebből az állampapírból az ügyfelek.

A második helyezett az eladott mennyiség alapján a Pécs 1 posta, míg a bronzérmet a Miskolc 1 posta viheti el. A fővárosi posták közül kiemelkedő volt a XI. kerület Fehérvári úti, Budapest 112 posta 2,03 milliárd forintos értékesítése, amellyel a fiók egyébként a hatodik a sorban.

A legjobban a 100 ezrest viszik

A 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer, valamint egymillió és kétmillió forintos címletekben megvásárolható nyomdai MÁP Pluszból a százezrest választják a legtöbben. Emellett az 500 ezer és az egymillió forintos címletek a kedveltebbek, a nyári hónapok óta pedig a kétmillió forintos címlet népszerűsége is emelkedik. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartásoknál lévő állampapír-állomány november végén 8994,6 milliárd forintot tett ki, 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget.

  Itt tudod megvenni a nyomtatott MÁP Pluszt

A Magyar Állampapír Pluszt elektronikus formában 2019. június 3-tól, nyomtatott változatban 2019. november 4. óta lehet megvásárolni. A Magyar Államkincstár megbízásából mindkét típus forgalmazásában a Magyar Posta is részt vesz az erre kijelölt postahelyeken: a nyomdai MÁP Pluszt azonban kizárólag a Magyar Posta hálózatában, mintegy 2160 helyen vásárolhatják meg és válthatják vissza az ügyfelek.


The Conversation

Ne hagyd ki!