Százdollárosok
Fotó:123RF

Tévesen kapott egymillió dollárt, legalább volt pár jó napja

Sokan álmodoznak arról, milyen jó lenne, ha egyik napról a másikra megjelenne a bankszámlájukon egy jelentős összeg. Egy jótevőtől. Vagy valaki mástól. Mindegy. Vigyázat, az ébredés keserű is lehet.


A 33 éves Kelyn Spadoni New Orleans közelében tengette a napjait a helyi seriff alkalmazásában, ahol már négy és fél éve dolgozott a 911-es segélyvonal diszpécsereként. Egy jobb élet reményében januárban nyitott egy brókerszámlát a Fidelity Brokerage Services-nél. A hölgy éppen várta a 82,56 dolláros utalását a Charles Schwab pénzintézettől, amikor igen meglepő számokat tapasztalt a bankszámláját. A várt összeg helyett 1 205 619,56 dollár jelent meg rajta.

Mint a villám

A pénzintézet szakemberei a következő napon rájöttek a hibára, és megpróbálták helyrehozni azt. Eleinte szoftveresen, egy egyszerű visszaigényléssel kísérleteztek, de többszöri próbálkozásra is azt az üzenetet kapták, hogy nincs elég fedezet az ügyfél kártyáján. A hölgy ugyanis az összeg jelentős részét már átutalta egy másik számlára. Ebből a pénzből gyorsan vett is magának egy házat és egy városi terepjárót.

A bank a következő hónapot azzal töltötte, hogy vért izzadva igyekezett elérni telefonon Spadoni-t, e-maileket, sms-eket küldtek neki, de semmi válasz nem jött. Többször felhívták a seriff irodáját is, de ott sem volt elérhető.

Kapj el, ha tudsz!

Végül elkapták. Április hetedikén csalás és lopás vádjával letartóztatták, illetve a diszpécseri munkájából is kirúgták. A New Orleans-i szövetségi bíróságon indított perben Charles Schwab szerint csak 82,56 dollár illette volna Spadoni asszonyt, de egy szoftverhiba miatt tévesen egy hét számjegyű összeget utaltak neki. Végül banki csalással, illegális pénzügyi utalásokkal és 25 ezer dollárt meghaladó lopással emeltek vádat ellene.

Úgy vélem, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi pénz van a bankszámlánkon, és ha 80 helyett 1,2 millió dollárt kapunk, akkor ott bizony sejthetjük, hogy valami nem stimmel

-nyilatkozta az ügyet vizsgáló rendőrtiszt hozzátéve, hogy az ellopott összeg nagy részét visszaszerezték.

Anomáliák

Ha valami nem a tied, akkor azt vissza kell adnod, ugye? Bár ez nagy általánosságba így van, az amerikai szövetségi bíróság egyik döntése csodálatos ellenpéldát eredményezett nemrégiben. Tavaly a Citigroup egy csoportnyi hitelezőnek a szokásos kamatokat akarta kifizetni a Revlon vállalat nevében, viszont egy hiba folytán véletlenül 900 millió dollárt utalt nekik.

Természetesen vissza akarták szerezni a pénzt a hitelezőktől, ám sokuk beperelte a két céget, méghozzá sikerrel. A manhattani bíróság februárban úgy döntött, hogy a haszonélvezőknek nem kell visszaszolgáltatniuk a pénzt, mert megalapozott okuk volt feltételezni, hogy a fizetés szándékos volt. Így közel 500 millió dollár maradt a zsebükben.


Ne hagyd ki!