Sokan álmodoznak arról, milyen jó lenne, ha egyik napról a másikra megjelenne a bankszámlájukon egy jelentős összeg. Egy jótevőtől. Vagy valaki mástól. Mindegy. Vigyázat, az ébredés keserű is lehet.


A 33 éves Kelyn Spadoni New Orleans közelében tengette a napjait a helyi seriff alkalmazásában, ahol már négy és fél éve dolgozott a 911-es segélyvonal diszpécsereként. Egy jobb élet reményében januárban nyitott egy brókerszámlát a Fidelity Brokerage Services-nél. A hölgy éppen várta a 82,56 dolláros utalását a Charles Schwab pénzintézettől, amikor igen meglepő számokat tapasztalt a bankszámláját. A várt összeg helyett 1 205 619,56 dollár jelent meg rajta.

Mint a villám

A pénzintézet szakemberei a következő napon rájöttek a hibára, és megpróbálták helyrehozni azt. Eleinte szoftveresen, egy egyszerű visszaigényléssel kísérleteztek, de többszöri próbálkozásra is azt az üzenetet kapták, hogy nincs elég fedezet az ügyfél kártyáján. A hölgy ugyanis az összeg jelentős részét már átutalta egy másik számlára. Ebből a pénzből gyorsan vett is magának egy házat és egy városi terepjárót.

A bank a következő hónapot azzal töltötte, hogy vért izzadva igyekezett elérni telefonon Spadoni-t, e-maileket, sms-eket küldtek neki, de semmi válasz nem jött. Többször felhívták a seriff irodáját is, de ott sem volt elérhető.

Kapj el, ha tudsz!

Végül elkapták. Április hetedikén csalás és lopás vádjával letartóztatták, illetve a diszpécseri munkájából is kirúgták. A New Orleans-i szövetségi bíróságon indított perben Charles Schwab szerint csak 82,56 dollár illette volna Spadoni asszonyt, de egy szoftverhiba miatt tévesen egy hét számjegyű összeget utaltak neki. Végül banki csalással, illegális pénzügyi utalásokkal és 25 ezer dollárt meghaladó lopással emeltek vádat ellene.

Úgy vélem, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy mennyi pénz van a bankszámlánkon, és ha 80 helyett 1,2 millió dollárt kapunk, akkor ott bizony sejthetjük, hogy valami nem stimmel

-nyilatkozta az ügyet vizsgáló rendőrtiszt hozzátéve, hogy az ellopott összeg nagy részét visszaszerezték.

Anomáliák

Ha valami nem a tied, akkor azt vissza kell adnod, ugye? Bár ez nagy általánosságba így van, az amerikai szövetségi bíróság egyik döntése csodálatos ellenpéldát eredményezett nemrégiben. Tavaly a Citigroup egy csoportnyi hitelezőnek a szokásos kamatokat akarta kifizetni a Revlon vállalat nevében, viszont egy hiba folytán véletlenül 900 millió dollárt utalt nekik.

Természetesen vissza akarták szerezni a pénzt a hitelezőktől, ám sokuk beperelte a két céget, méghozzá sikerrel. A manhattani bíróság februárban úgy döntött, hogy a haszonélvezőknek nem kell visszaszolgáltatniuk a pénzt, mert megalapozott okuk volt feltételezni, hogy a fizetés szándékos volt. Így közel 500 millió dollár maradt a zsebükben.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!