A budapesti értéktőzsde bejárata
Fotó: Shutterstock

Ezért baj, ha egy tőzsdei cég nem adja ki az éves jelentését

Négy, a hazai tőzsdén jegyzett cég mulasztott. Az OTT-ONE Nyrt. és a Set Group Nyrt. továbbra sem adta le pénzügyi jelentését, a SunDell Estate Nyrt. és a Wingholding Zrt. tavalyi beszámolója pedig nem volt szabályszerű - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank.


A jegybank közleményében felidézték, hogy az OTT-ONE és a Set Group részvényeinek kereskedését 2021 áprilisa, illetve 2022 májusa óta felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén, mert a társaságok nem publikálták jelentésüket, és egyéb tájékoztatásokkal is elmaradtak.Mivel mindkét tőzsdei szereplő többször megsértette a rendszeres közzétételi kötelezettségét, a felügyelet 7-7 millió forint bírságot is kiosztott nekik.


A két másik kibocsátó esetében a két cég ugyanazon könyvvizsgálójánál bekövetkezett hiba miatt utólag vonták vissza a jelentést, továbbá fel is függesztették a kereskedést a cégek papírjaival. A Pénzügyminisztérium illetékes főosztálya az adott könyvvizsgálóról megállapította, hogy az nem rendelkezett a jogszabályok által előírt valamennyi minősítéssel, így nem készíthette volna el a jelentéseket - tájékoztatott a jegybank.

Az MNB hétfőtől függesztette fel a kereskedést a SunDell részvényekkel és a Wingholding kötvényekkel az éves jelentések szabályszerű közzétételéig.

A tőzsdei kibocsátóknak az üzleti évüket követő négy hónapon belül kell közzétenniük éves jelentésüket. Ennek hiányát, illetve nem megfelelő tartalommal való teljesítését az MNB a kibocsátók rendszeres tájékoztatási kötelezettsége jelentős megsértésének tekinti.


Ne hagyd ki!