Tavasz óta kapható túraszandált hívott vissza az Aldi, ez az oka
Az Aldi Magyarország arra kéri a vásárlóit, hogy a Crane márkájú, az üzletlánc boltjaiban április vége óta árusított túraszandálokat fogyasztóvédelmi okokból ne hordják, vigyék vissza. Blokk nélkül is visszaveszik.

Az Aldi hivatalos weboldalán közzétett tájékoztatás szerint a Crane bőr túraszandál talpbetétjében magasabb mennyiségben mutattak ki króm (VI)-ot egy vizsgálat során (arról, hogy mit jelöl a római 6-os szám, lejjebb görgetve olvashatsz), ezért a terméket a boltlánc visszahívja, értékesítését felfüggeszti. A szandál minden magyarországi Aldiban elérhető volt április 29-től.

A szandálokat bármelyik üzletben, blokk nélkül is visszavásárolják. Az Aldi közleménye szerint az előállító, a gyártó, a forgalmazó felelőssége egyelőre nem állapítható meg. Az Aldi csapata elnézést kért a fogyasztóktól a kellemetlenségért.

Mi a gond a túl sok krómmal?

A króm nélkülözhetetlen nyomelem, amelyet a szervezet nem állít elő, ezért ezt az étrenddel szükséges bevinni. Mindenütt megtalálható, a vízben, a talajban, a biológiai rendszerekben. Leggyakrabban előforduló két formája: a trivalens (háromértékű Cr3+ ) biológiailag aktív króm, ami az élelmiszerekben található, és a hexavalens (hatértékű Cr6+) ipari szennyezésekből (fémipar, olaj- és szén-, hulladékégetés stb.) származó toxikus forma. Az utóbbit erős korrózióállósága miatt rozsdamentes acél, továbbá festékek és színező pigmentek, faanyagvédő és bőrápoló szerek gyártására is felhasználják. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a hatértékű vegyületet (ezt jelöli közleményében az Aldi VI-al) rákkeltő hatásúnak minősítette, míg a háromértékű krómnak ez a hatása nem igazolódott, írja az egészségkalauz.hu.

Az érintett termék

A visszah\u00edvott szand\u00e1lok

Forrás: Az Aldi Magyarország weboldala


The Conversation

Ne hagyd ki!