Újabb biztonsági funkció érkezik androidos mobiltelefonokra
Fotó: Shutterstock

Jobban megfigyelheti a Play Áruház a mobilunkat

A Google új funkcióval fogja ellátni a Play Áruházat. A jövőben azon appok működését is meg fogja figyelni az alkalmazás, amelyeket más forrásokból töltenek le a felhasználók. Így próbálják hatékonyabban kiszűrni a káros programokat. Azonban ez sem fog teljes védelmet nyújtani a kártékony applikációk ellen.


A nem a Play Áruházból származó programokat is meg fogja figyelni a Google

A Play Protectet a Google még 2017-ben rendelte a Play Áruházához azért, hogy káros alkalmazásoktól védje meg az Android operációs rendszerrel ellátott eszközök felhasználóit. Tehát az ellenőrzések eddig nem terjedtek ki a külső forrásokból származó applikációkra. Azonban a BGR szerint ez hamarosan megváltozhat.

Legkésőbb a hónap végéig frissíteni fogja a Google a Play Protectet. Azután a program képes lesz arra is, hogy megfigyelje a nem a Play Áruházból származó alkalmazások működését. Az újdonság várhatóan az Áruház frissítésével, a 37.5-ös számú verzió érkezésétől lesz elérhető.

A HVG megjegyzi, sajnos az új módszer sem tudja teljesen kiszűrni a rosszindulatú appokat. Emiatt továbbra is érdemes különösen körültekintőnek lenni egy-egy alkalmazás telepítésekor.

Nagyon veszélyes vírus terjed androidos készülékeken

Hivatalos alkalmazásboltnak tűnő webhelyeken keresztül terjesztik az androidos készülékek egyik legújabb kártevőjét is, az MMRat-ot. Különösen rossz hír, hogy a káros kódot számos vírusirtó nem tudja kiszűrni, hiszen egyedi protokollt használ az adatátvitelhez.

A Bleeping Computer szerint a fertőzést terjesztő appokat jellemzően hivatalos kormányzati programoknak vagy társkereső applikációknak álcázzák. A telepítéskor a programok engedélyeket kérnek kisegítő lehetőségek végrehajtásához is, amit megkapva visszaélnek a jogosultságukkal: kapcsolatba lépnek egy távoli szerverrel, és figyelni kezdik az eszközökön zajló tevékenységeket. Például követik a felhasználó gépelését, rögzítik és továbbítják a képernyők tartalmát, ellopják a kameraképeket, valamint hozzáférnek a névjegyzékhez és a telepített alkalmazások listájához is. Emiatt is csak a Play Áruházból érdemes applikációkat letölteni az androidos mobiltelefonokra.

Nem fogja minden esetben engedni a teljes képernyős hirdetéseket az új Android

Egyébként lép az egész képernyőt kitakaró reklámok ellen is a Google. Az általuk fejlesztett Android operációs rendszer hamarosan érkező, 14-es verziójában csak azok az alkalmazások fognak tudni ilyeneket küldeni, amelyek ehhez megkapják a felhasználók engedélyét.

A GSMArena magyarázza el, hogy a nagyméretű reklámok mögött az Android USE_FULL_SCREEN_INTENT nevű jogosultsága áll. Ez szükséges az alkalmazásoknak például ahhoz, hogy teljes képernyőn futhassanak. A probléma abból ered, hogy néhány alkalmazásfejlesztő szívesen visszaél ezzel a jogosultsággal, és például mindent kitakaró hirdetéseket jelenít meg általa.

Az Android 14-re frissítő felhasználók alkalmazásonként engedélyezhetik vagy tilthatják a jogosultságot. Amikor felkerül a mobilra egy új app (leszámítva a hívásokat és riasztásokat kezelő applikációkat) alaphelyzetben tiltva lesz a jogosultság. Viszont a korábban a mobilra került alkalmazásoknál mindenkinek magának kell megvonnia a jogosultságot utólag.

Ne hagyd ki!