Képes megkerülni vírusirtókat is
Fotó: Shutterstock

Vigyázz vele: képeket lop a telefonokból egy új vírus

A korábbiaktól eltérő protokollt alkalmaz egy új androidos vírus, emiatt vírusirtókat is képes megkerülni. Ráadásul a veszélyes kód gyakorlatilag bármilyen adatot el tud lopni a megfertőzött mobilkészülékekről, így akár bizalmas fotókat is.


Nagyon veszélyes vírus terjed androidos készülékeken

Hivatalos alkalmazásboltnak tűnő webhelyeken keresztül terjesztik az androidos készülékek egyik legújabb kártevőjét, az MMRat-ot. Különösen rossz hír, hogy a káros kódot számos vírusirtó nem tudja kiszűrni, hiszen egyedi protokollt használ az adatátvitelhez.

A Bleeping Computer szerint a fertőzést terjesztő appokat jellemzően hivatalos kormányzati programoknak vagy társkereső applikációknak álcázzák. A telepítéskor a programok engedélyeket kérnek kisegítő lehetőségek végrehajtásához is, amit megkapva visszaélnek a jogosultságukkal: kapcsolatba lépnek egy távoli szerverrel, és figyelni kezdik az eszközökön zajló tevékenységeket. Például követik a felhasználó gépelését, rögzítik és továbbítják a képernyők tartalmát, ellopják a kameraképeket, valamint hozzáférnek a névjegyzékhez és a telepített alkalmazások listájához is.

A HVG megjegyzi, emiatt is csak a Play Áruházból érdemes applikációkat letölteni az androidos mobiltelefonokra.

Nem fogja minden esetben engedni a teljes képernyős hirdetéseket az új Android

Egyébként lép az egész képernyőt kitakaró reklámok ellen a Google. Az általuk fejlesztett Android operációs rendszer hamarosan érkező, 14-es verziójában már csak azok az alkalmazások fognak tudni ilyeneket küldeni, amelyek ehhez megkapják a felhasználók engedélyét.

A GSMArena magyarázza el, hogy a nagyméretű reklámok mögött az Android USE_FULL_SCREEN_INTENT nevű jogosultsága áll. Ez szükséges az alkalmazásoknak például ahhoz, hogy teljes képernyőn futhassanak. A probléma abból ered, hogy néhány alkalmazásfejlesztő szívesen visszaél ezzel a jogosultsággal, és például mindent kitakaró hirdetéseket jelenít meg általa.

Az Android 14-re frissítő felhasználók alkalmazásonként engedélyezhetik vagy tilthatják a jogosultságot. Amikor felkerül a mobilra egy új app (leszámítva a hívásokat és riasztásokat kezelő applikációkat) alaphelyzetben tiltva lesz a jogosultság. Viszont a korábban a mobilra került alkalmazásoknál mindenkinek magának kell megvonnia a jogosultságot utólag.

Felgyorsítaná a legújabb Android operációs rendszer terjedését a Google

Továbbá az előző hetekben az is kiderült, hogy meglehetősen lassan terjedtek el az Android operációs rendszer korábbi verziói. Bár hamarosan érkezik a program új, 14-es változata, még idén áprilisban is csak az arra alkalmas mobilkészülékek 12,1 százalékán futott a 13-as. A legnagyobb arányban az eszközök (23,5 százalékban) továbbra is a 2020-ban debütált 11-es rendszert használták.

Ezt elégelhették meg a fejlesztő Google-nél, ezért egy új megoldást vezetnek be annak érdekében, hogy rávegyék a felhasználókat, telepítsék a 14-est, ami számos új funkciót tartogat, és biztonsági téren is fejlettebb az elődeinél.

Az új megoldás neve Android Upgrade Invite. Ez a felhasználóknak olyan képernyőket fog mutatni, amelyeken fel lesz sorolva, milyen előnyökből maradnak ki, ha nem telepítik az új rendszerverziót. Emellett a megjelenő üzenetből is el lehet indítani a rendszerfrissítést.

Ne hagyd ki!