Trójai vírus támadott meg egy eszközt, egy halálfej jelent meg a kék forráskódban
Fotó: Shutterstock

Trójai vírus terjed a Google Play-en, 50 000 eszközt már megfertőzött

Az újonnan azonosított trójai vírus legrosszabb esetben akár teljesen leürítheti a letöltők bankszámláját.


Rafinált hackerek

A Xenomorph nevű trójaira a ThreatFabric kiberbiztonsági cég hívta fel a figyelmet, a kártevő egyfajta banki vírusként funkcionál. Az ilyen jellegű szoftverek óriási károkat tudnak okozni: pénzügyi információkat lophatnak, átvehetik az uralmat bankszámlák felett, jogosultaltan tranzakciókat hajthatnak végre, illetve segítségükkel a kiberbűnözők eladhatják a kinyert adatokat a sötét weben.

A Xenomorph már bizonyíthatóan megjelent a Google Play áruházban. Általános teljesítményfokozó applikációkkal települ a telefonokra.

Ilyen például a „Fast Cleaner” nevű app, amelyet már több mint 50 ezer felhasználó töltött le. A támadók kifinomultságára utal az alkalmazásválasztás, ugyanis az Android felhasználók körében rendkívül népszerűek a működést gyorsító, teljesítménynövelő programok.

Mennyire veszélyes?

A szakemberek kifejtették, hogy a Xenomorph még messze nem aknázta ki képességeit, ugyanis jelenleg is fejlesztés alatt áll. Ennek ellenére komoly fenyegetést jelent, már több mint 56 különböző európai bank került veszélybe a malware (kártékony szoftver) miatt.

A Xenomorph bezavarhat az értesítésekbe és SMS-eket naplózhat, ami azt jelenti, hogy képes ellopni a bankszámlák védelmére használt hitelesítő adatokat és egyszeri jelszavakat.

A szakemberek azt javasolják, a felhasználók ne töltsenek le olyan appokat, amelyek „túl szép, hogy igaz legyen” szolgáltatásokat kínálnak, minden esetben ellenőrizzék a fogyasztói visszajelzéseket, és azonnal töröljék az alkalmazást, ha indokolatlan engedélyeket kér.

Ne hagyd ki!