Trójai vírus piros lova egy alaplapon
Fotó: Shutterstock

Trójai vírussal fertőzött vírusirtót találtak a Google Play-en

Ugyan a vírusirtó app nem bizonyult kifejezetten népszerűnek a letöltők körében, mégis aggasztó, hogy a hackerek továbbra is könnyedén ki tudják játszani a Google védelmi rendszerét.


​A fertőzött applikációt az NCC Group kiberbiztonsági vállalat szakértői azonosították a Google Play-en. Az „Antivirus, Super Cleaner” nevű appról van szó, amely egy profi vírusirtó képében tetszelgett, a valóságban azonban a SharkBot nevű trójaival fertőzte meg a letöltők készülékeit. A szakértők időben észlelték a fenyegetettséget, így alig több mint 1000 ember készülékére került fel a szoftver.

Miért veszélyes?

A SharkBot nevű malware-t először a Cleafy biztonsági cég azonosította 2021 októberében. Ez egy úgynevezett banki trójai, amely képes pénzutalásokat kezdeményezni a megfertőzött eszközökről automatikus átutalási rendszereken (ATS) keresztül. Ez azért lehetséges, mert szimulálni tudja a felhasználók érintéseit, kattintásait és gombnyomásait.

Az NCC jelentése szerint a pénzátutalási funkció még mindig elérhető a legújabb verzióban, de csak speciális támadások esetén használják.

A SharkBot legújabb verziójának négy fő funkciója a következő:

  • Overlay támadás: A SharkBot hitelesítő adatokat lophat azáltal, hogy egy webes űrlapot (WebView) jelenít meg egy hamis bejelentkezési oldalon (adathalászat), amint észleli a hivatalos banki alkalmazás megnyitását.
  • Billentyűnaplózás: A Sharkbot el tudja lopni a hitelesítő adatokat azáltal, hogy naplózza a kisegítő lehetőségeket (a szövegmezők változása, billentyűleütések, kattintások)
  • A Sharkbot képes elfogni/elrejteni az SMS-üzeneteket.
  • Távoli kapcsolat/ATS: a Sharkbot teljesen át tudja venni az irányítást egy Android-eszköz felett (az akadálymentesítési szolgáltatásokon keresztül).

A fentiek végrehajtásához a malware visszaél az Android kisegítő lehetőségeivel, majd szükség szerint további engedélyeket ad magának.

Úgy tűnik, a Google idő közben törölte az appot, de ez nem jelenti azt, hogy a fertőzött eszközökről is eltűnt volna, így érdemes saját kezűleg is eltávolítani a készülékről, ha valaki letöltötte.

The Conversation

Ne hagyd ki!