Érdemes megfogadni a tanácsot, ha fontos a személyes adataink biztonsága
Fotó: Shutterstock

Ezért érdemes minden nap 5 percre kikapcsolni a mobilt

Szakemberek javaslata szerint minden nap legalább 5 percre érdemes kikapcsolni az okostelefonokat. Ezzel jelentősen csökkenthető annak az esélye, hogy illetéktelenek hozzáférjenek a személyes adatainkhoz.


Érdekes javaslat az ausztrál miniszterelnöktől

A napokban azt tanácsolta Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke, naponta egyszer kapcsolják ki az okostelefonjukat az ausztrálok egy rövid időre. Az ajánlását azzal magyarázta, a lakosságnak proaktívnak kell lennie a kiberbiztonság növelése érdekében – írja a Guardian.

Mindannyian felelősséggel tartozunk ezért, és ehhez csak olyan egyszerű dolgokat kell megtennünk, mint, hogy 24 óránként kikapcsoljuk a mobilunkat. Elég csak 5 percre, amíg fogat mosunk, vagy épp fürdünk

- idézi a miniszterelnököt a HVG.

Azonban nem a politikus volt az egyetlen, aki hasonló ajánlattal állt elő. Néhány éve az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) is tanácsolta, hetente legalább egyszer kapcsolják ki az amerikaiak a mobiljukat. A javaslatukat azzal magyarázták, így csökkenthető annak az esélye, hogy nyomon követik a telefonok birtokosait.

Szakemberek is egyetértenek a javaslattal

A politikus és a NSA tanácsával szakemberek is egyetértenek. Priyadarsi Nanda, a Sydney-i Műszaki Egyetem kiberbiztonsági kutatója elmondta, az okostelefonok rendszeres újraindítása minimálisra csökkentheti a feltörés kockázatát, hiszen ekkor bezáródhatnak a háttérben futó, adatokat gyűjtő kémprogramok. Hozzátette, a ki- és bekapcsolás sem jelent teljes védelmet, de megnehezíti a hackerek dolgát.

Azonban Arash Shaghaghi, az Új-Dél-Wales-i Egyetem kiberbiztonsági oktatója arra figyelmeztet, ez a megoldás hamis biztonságérzetet adhat. Ha a hackerek már megszerezték a jelszavakat, a felhasználói fiókok a kikapcsolás és újraindítás után is veszélyben maradnak. Továbbá a telefon néhány perifériája a készülék kikapcsolása után is aktív marad.

Így maradhat tartós egy mobiltelefon akkumulátora

Amennyiben fontos, hogy sokáig használhassuk a mobiltelefonunkat (azaz tartós maradjon annak akkumulátora), jobb ha tudjuk, hogy közvetlen összefüggés van egy mobil aksijának az élettartama és a feltöltések száma között. Egy hagyományos lítium-ionos akkunak 400-500 töltési ciklusa van. Ezután gyakran akkorát romlik a teljesítmények, hogy muszáj lecserélni. Egy töltési ciklusnak számít, amikor 0-ról 100 százalékra töltődik a telefon. Ezért, ha valaki hosszabb élettartamot akar biztosítani a mobiljának, sosem érdemes teljesen lemerítenie, vagy feltöltenie az aksiját – írja a Slashgear.

Például a Samsung azt javasolja, mindig 50 és 85 százalék között legyen a telefonjai akkumulátorának a töltési szintje, bár az ilyen ajánlások gyártónként eltérnek. Egyébként néhány mobilon maximalizálni lehet a töltöttségi szintet például 85 százalékra.

Az sem szerencsés, ha egész éjszaka a töltőn marad a mobil. Jellemzően az újabb, gyártói, márkás mobiltöltők érzékelik, ha feltöltődött a készülék. Azonban vannak olyan régebbi, elhasználódott, esetleg harmadik féltől származó akkutöltők, amelyek nem ismerik fel a teljes töltöttséget. Ez olyan következményekkel is járhat, hogy a normális, legfeljebb 35 fokos hőmérséklet fölé melegítik a készüléket, így roncsolva azt. Egyébként, ha egy mobiltelefon melegebb, mint 35 fok, automatikusan lassul a töltési sebessége.


Ne hagyd ki!