Biztonsági kockázatot jelenthet a cégek néhány termékének a használata az EU szerint
Fotó: Shutterstock

Kitiltaná az EU a Huawei-t és a ZTE-t a mobilhálózataiból

Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is aktuális téma néhány kínai tech cég termékeinek a használatával járó kiberbiztonsági kockázat. Újabban az EU-ban merült fel, hogy kitiltanák a Huawei és a ZTE technológiáját az 5G-s hálózatok infrastruktúrájából hasonló problémák miatt.


Európa odacsaphat a Huawei-nek és a ZTE-nek is

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa a napokban beszélt róla, hogy az EU akár teljes egészében kizárhatja a Huawei-t és a ZTE-t az európai 5G-s hálózatokból az Unió kollektív biztonságának kockáztatására hivatkozva. Egyébként ezt tíz tagállam már korábban megtette.

A politikus szerint néhány tagország kockázatos alkatrészeket használ az 5G-s hálózataiban. Bár az Unió a két évvel ezelőtt bevezetett irányelveiben az 5G-s beszállók kockázatelemzésére, valamint a kockázatosabbak korlátozására vagy tiltására utasítja a tagországokat, Breton szerint ez túl lassú folyamat.

Az ITCafe megjegyzi, az európai telekommunikációs cégek leginkább azért használják a Huawei és a ZTE eszközeit, mert olcsóbbak a riválisok megoldásainál, azonban hasonló minőséget képviselnek.

Kína, a Huawei és a ZTE válasza

Kína az üggyel kapcsolatosan kijelentette, szerintük nincs jogi alapja és bizonyítéka a tiltásoknak. A kínai vezetés, valamint a Huawei és a ZTE is felháborítónak tartja a vádakat. Úgy látják, az eszközeiket senki sem használja kémkedésre. A két cég közölte azt is, egyarát nyitottak az együttműködésekre az EU-val, valamint a vizsgálatokra és a felügyeletre.

A Huawei megérti az Európai Bizottság aggodalmát az EU kiberbiztonságának védelmével kapcsolatban. Ugyanakkor a diszkriminatív ítéleteken alapuló korlátozások vagy kizárások komoly gazdasági és társadalmi kockázatokat vonnak maguk után. Akadályozzák az innovációt és torzítják az EU piacát. Az Oxford Economics jelentése szerint a Huawei kizárása akár több tízmilliárd euróval is növelheti az 5G beruházások költségeit, és ezt az európai fogyasztóknak kell majd megfizetniük

- írja állásfoglalásában a Huawei.

Saját operációs rendszeren dolgozhat a Xiaomi

Ha a kínai telekommunikáció cégeknél járunk: 2013 óta szivárognak az iparági pletykák, melyek szerint saját operációs rendszert fejleszt a Xiaomi az okostelefonjaira. A közelmúltban ismét fókuszba került a téma, miután megjelent egy képernyőkép, amely az új rendszer névjegyét mutathatja. Eszerint a program neve MIOS, és jelenleg alfa állapotában van.

A feltevést tovább valószínűsíti, hogy miután 2019-ben az amerikai kormány embargót hirdetett a Huawei ellen, valószínű, hogy a Xiaomi be szeretné biztosítani, őket ne vághassák csak úgy el az addig használt, teljes értékű operációs rendszerüktől (az Android amerikai cég – a szerk.).

Azonban a Xiaomi esetleges rendszerváltása számos kérdést felvet. Például azt, milyen alkalmazásokat lehetne telepíteni egy MIOS-os mobilokra? Valamint, ha megtörténne a rendszercsere, a felhasználók a Xiaominál maradnának inkább, vagy a jól ismert androidos készülékeknél?

A Deutsche Telekom német távközlési cég vezetője, Timotheus Höttges az európai uniós figyelmeztetések ellenére kitart a Huawei kínai telekommunikációs vállalat 5G-berendezései mellett - írta a Light Reading telekommunikációs híroldal kedden. Höttges a Német Iparszövetség által szervezett konferencián felszólalva jelezte: továbbra is szembeszáll az Európai Unióval, és csak akkor hajlandó eltávolítani a Huawei berendezéseit 5G-infrastruktúrájából, ha a német kormány betiltja azokat.


Ne hagyd ki!