Biztosan nem szeretne úgy járni, mint a Huawei
Fotó: Shutterstock

Saját operációs rendszert fejleszthet az okostelefongyártó

Régi iparági pletyka, hogy saját operációs rendszeren dolgozik a kínai okostelefongyártó óriás Xiaomi. Egyre valószínűbb, igaz lehet a híresztelés, azonban egyelőre sok a kérdőjel.


Saját operációs rendszeren dolgozhat a Xiaomi

2013 óta szivárognak az iparági pletykák, melyek szerint saját operációs rendszert fejleszt a Xiaomi az okostelefonjaira. A közelmúltban ismét fókuszba került a téma, miután megjelent egy képernyőkép, amely az új rendszer névjegyét mutathatja. Eszerint a program neve MIOS, és jelenleg alfa állapotában van.

A feltevést tovább valószínűsíti, hogy miután 2019-ben az amerikai kormány embargót hirdetett a mobilpiac egyik vezető szereplője, a kínai Huawei ellen, valószínű, hogy a Xiaomi be szeretné biztosítani, őket ne vághassák csak úgy el az addig használt, teljes értékű operációs rendszerüktől (az Android amerikai cég – a szerk.).

Azonban a Xiaomi esetleges rendszerváltása számos kérdést felvet. A HVG szerint például azt, milyen alkalmazásokat lehetne telepíteni egy MIOS-os mobilokra? Valamint, ha megtörténne a rendszercsere, a felhasználók a Xiaominál maradnának inkább, vagy a jól ismert androidos készülékeknél?

Adatvédelmi változások az androidos telefonokon

Egyébként több látványos változást hozhat az Android 14 operációs rendszer megjelenése és telepítése a mobilkészülékeken. A telefonok biztonsági frissítéseket is kaphatnak, ami - bizonyos körülmények között - megakadályozhatja régebbi verziójú alkalmazások telepítését.

A kódváltoztatásokra hivatkozva a 9to5Google is arról ír, hogy az új rendszer blokkolhat néhány sideloadingot. Ez azt jelenti, hogy meggátolhatja egyes Play Store-ban nem elérhető applikációk telepítését és használatát. A tiltás leginkább azokra az appokra vonatkozhat, amelyek nem felelnek meg az Android 14 minimum elvárásainak. Legelőször a különösen régi alkalmazásokat blokkolhatja, majd a megfelelési küszöb az Android 6.0 rendszerkövetelményeinek lehet a minimális szintje.

A Play Store-ban az alkalmazásoknak kompatibilisnek kell lenniük legalább az Android 12-es követelményeivel, tehát külsős appokkal lehet gond. Azonban ez a funkció opcionális lehet. A célja a biztonság és az adatvédelem növelése, vagyis a rosszindulatú szoftverek kiszűrése. A döntés azért furcsa, mert sokan csak azért használnak androidos készülékeket, mert azok – az iOS-szal szemben – engedélyezik a hasonló sideloadingek telepítését.

Történetük egyik legrosszabb évét zárták a telefongyártók

A nemzetközi mobilpiacról pedig annyit, hogy rendkívül rosszul teljesített a Canalys elemzőcég éves jelentése szerint. Története egyik legrosszabb évét zárta, miután nagyjából 11 százalékkal csökkentek tavaly a globális szállítások. Éves alapon a legnagyobb esést az utolsó negyedév hozta: mintegy 17 százalékot zuhant a piac.

Összesen kevesebb mint 1,2 milliárd készüléket szállítottak a mobilgyártók világszinten. Az alacsonynak számító értéket az elemzők leginkább a globális makrogazdasági problémákkal magyarázzák. Az első három negyedévben elsősorban az alsó- és középkategóriás készülékekre esett vissza a kereslet, amíg a negyedik negyedévben a felsőkategóriát jellemezte a gyengülés.

The Conversation

Ne hagyd ki!