Milliók töltötték le ezeket az ártalmas applikációkat
Fotó: Shutterstock

Töröld ezeket az appokat a telefonodról, ha jót akarsz

Számos káros applikációt találtak az Android alkalmazásboltjában. Jellemzően pénzjutalmat vagy jobb teljesítményt ígérnek, de rosszindulatú programok. Több mint kétmilliószor töltötték le ezeket az appokat. Mutatjuk, melyeket ajánlott törölni!


Rosszindulatú appok az Android alkalmazásboltjában

Látszatra hasznos segédprogramoknak, rendszer-optimalizálóknak adják ki magukat a Dr. Web vírusirtóval kiszúrt alkalmazások. Azonban teljesítménybéli problémákat, reklámokat és a felhasználói élményromlást hozhat a letöltésük.

Az egyik problémás appot, a TubeBox-ot több mint egymillión letöltötték, ráadásul a probléma ellenére még mindig megtalálható az alkalmazásboltban (nem mindegyik problémás program, de ez igen) – írja a Bleeping Computer. A Haszon szerkesztősége is ellenőrizte, valóban ott van. Ez az applokáció pénzjutalmakat ígér videók és reklámok megtekintéséért az alkalmazáson belül. Azonban pénz helyett a jutalom jóváírásakor csak változatos hibaüzenetekkel lehet találkozni – jegyzi meg a HVG. Az app értékelései között is lehet olvasni a problémáról. A hirdetések megtekintése a program készítőinek generálhat bevételeket.

Lista a káros programokról

Emellett más káros programokat is találni a felületen. Itt a lista a törlésre javasolt appokról:

  • TubeBox (jiajiamaji) – 1 millió letöltés
  • Bluetooth device auto connect (bt autoconnect group) – 1 millió letöltés
  • Bluetooth & Wi-Fi & USB driver (simple things for everyone) – 100 ezer letöltés
  • Volume, Music Equalizer (bt autoconnect group) – 50 ezer letöltés
  • Fast Cleaner & Cooling Master (Hippo VPN LLC) – 500 letöltés

Több problémás app is káros weboldalak betöltését szolgálja, amelyen hirdetések vannak. A Fast Cleaner & Cooling Master az áldozat készülékét úgy is be tudja állítani, hogy az szerverként működjön, így a csalók a fertőzött eszközökön vihetik keresztül a forgalmukat.

Mindezek mellett a Dr. Web több csaló alkalmazást is talált, melyek azt állítják, hogy kapcsolatban állnak orosz bankokkal és befektetőkkel, és garantált hasznot ígérnek. Ezek mind 10 ezer körüli letöltésszámot értek el. Azonban adathalász (phishing) oldalakról van szó és személyes adatok megszerzésére szolgálnak.

Másodpercek kellenek egy egyszerűbb jelszó feltöréséhez

A Hive Systems biztonsági cég táblázata pedig azt mutatja meg, hogy mennyi időre van szükség a különböző bonyolultságú jelszavak feltöréséhez, ha a támadó egy „átlagos” hekker asztali számítógéppel és felsőkategóriás videokártyával (azonban meg kell említeni, hogy az időtartamot egyéb körülmények is befolyásolhatják).

A kiberbűnözők körében két módszer terjedt el a jelszavak feltörésére. Az egyik szavak, a másik karakterek kombinációját próbálja végig. Az utóbbi mindenképpen eredményre vezet, csak az a kérdés, hogy milyen gyorsan, hiszen másodpercekig vagy évmilliókig is eltarthat. A sok weboldalon kért, 8 karakteres, számos és kisbetűs kódok manapság nem jelentenek nagy kihívást a hackereknek.

Új jelszó megadásakor érdemes numerikus és alfabetikus karaktereket is használni, illetve vegyesen szerepeltetni kis és nagybetűket, de a legfontosabb a jelszó hossza. Ezért szerencsésebb lehet szó helyett jelmondatot megadni. Például 18 karakter feltörése számokkal, kis és nagybetűkkel, valamint szimbólumokkal évbilliókig is tarthat az említett feltételek mellett.

A táblázatot EZEN a linken nézheted meg

Ne hagyd ki!