Újabb jégkrémet kellett visszahívni, ne edd meg, visszaveszik

Feltételezett etilén-oxid szennyezettség miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a forgalomból az Auchan Menta ízű jégkrémet - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).


A visszahívás az 500 grammos kiszerelésű, 2023. március 31-i minőségmegőrzési idejű termékekre vonatkozik. A jégkrém bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az érintett terméket ne fogyasszák el.

Az Auchan felhívása

Kérjük Önöket, hogy amennyiben ilyen terméket vásároltak, biztonságuk érdekében ne fogyasszák el, hanem mielőbb hozzák vissza áruházainkba, ahol természetesen a termék teljes vételárát megtérítjük a vevőszolgálatokon, akár blokk nélkül is. Elnézésüket kérjük, megértésüket köszönjük!

Ez a felhívás olvasható az áruházlánc weboldalán.

A visszahívott termék

A visszah\u00edvott j\u00e9gr\u00e9m

Forrás: Az Auchan Magyarország weboldala

Nem ez az első eset, az E410 a bűnös

A megengedettnél magasabb etilén-oxid szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban – értesült nemrégiben nemzetközi riasztási rendszeren keresztül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indított, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kért.

Az E410 adalékanyagot (szentjánoskenyérliszt) széles körben alkalmazzák élelmiszer-stabilizátorként, illetve sűrítőanyagként (pl. jégkrémekben, ízesített tejtermékekben, desszertekben), ezért a későbbiekben – a jelenleg ismerteken túl – több termék is érintett lehet az etilén-oxid szennyeződésben. (A szentjánoskenyérlisztet a mediterrán térségben élő szentjánoskenyérfa magjából (Ceratonia siliqua L.) állítják elő. Kémiai szerkezetét tekintve poliszacharid.)

A vásárlók és a vállalkozók a Nébih termékvisszahívás aloldalán tájékozódhatnak a magyarországi visszahívásban érintett termékekről. Hazánkban ez idáig egy jégkrém tétel esetében – a felhasznált adalékanyag esetleges etilén-oxid szennyezettsége miatt – történt termékvisszahívás. Ez a második eset.


The Conversation

Ne hagyd ki!