Mérgező gyomot tartalmazhat, ezt a terméket hívta vissza az Auchan
Fotó: Shutterstock

Mérgező gyom lehet benne, zöldbabot hívott vissza az Auchan

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el, vigyék vissza a vásárlás helysznére, ahol visszakapják az árát.


  • Bejelentő: Auchan Magyarország Kft.
  • Termék megnevezése: AUCHAN Gyorsfagyasztott zöldhüvelyű vágott zöldbab, 450 g
  • Márka: AUCHAN
  • Probléma jellege: csattanó maszlag lehetséges jelenléte
  • Minőségmegőrzési idő: 2026
  • Tételszám: L.24.366.1.A
  • Kiszerelés: 450 g
  • Intézkedés: Termékvisszahívás

Az érintett termék bármelyik Auchan áruházba visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit. A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.


A csattanó maszlag ún. tropán alkaloidokat (pl. atropint) tartalmazó, mérgező gyomnövény. A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatóak, így a magban is. Eddig több mint 200 tropán alkaloidot azonosítottak különböző növényekben. Közismert képviselőjük az atropin, melyet gyógyászati célra is felhasználnak. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Atropin és szkopolamin határérték jelenleg csak csecsemők és kisgyermekek számára készült bizonyos (kölest, cirkot és hajdinát és ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú) élelmiszerekre van megállapítva (1 μg/kg). (Forrás: Nébih)

Forrás: A Nébih weboldala


Ne hagyd ki!