Balaton

Az idei szezonban nem várható munkaerőhiány a balatoni vendéglátóhelyeken és szállodákban, ez pedig az árakon is meglátszik majd, írja a Vg.


Az elmúlt két évben a munkaerőhiány és az infláció egyszerre sújtotta a legfontosabb belföldi turisztikai célpontnak számító Balatont, tavaly emiatt 30 százalék körüli volt a drágulás, azonban ez már a múlté.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke szerint a Covid vége felé, 2022-ben volt a legsúlyosabb a munkaerőhiány a Balatonnál. Ekkor a lezárások miatt nagyon sokan otthagyták a szektort, és átmentek más ágazatokba, jellemzően az építőiparba. Ez utóbbi jelenlegi gyengélkedése miatt viszont fordul a kocka, a munkaerő vissza tud áramolni a vendéglátás és a szállodaipar területére.

Az építőipar problémái mellett az is jelentős segítség a vállalkozóknak, hogy egyre könnyebb külföldi vendégmunkásokat alkalmazni. Róluk általánosságban elmondható, hogy jó minőségben dolgoznak, és nem kerül több pénzbe a foglalkoztatásuk, mint a magyaroké.

Az MVI elnöke elárulta: tud olyan balatoni szállodáról, ahol 50 indiai és szingapúri alkalmazott dolgozik – persze bizonyos területeken, ahol komolyabb szakértelemre van szükség, nem megoldás a külföldi munkavállalók tömege.

Kovács László a várható drágulással kapcsolatban azt nyilatkozta: azok a tényezők, amelyek az elmúlt két évben felvitték az árakat, egyre kevésbé vannak hatással a vendéglátóiparra. Az alapanyagköltségek és az energiaárak is mérséklődtek, egyedül a bérigények emelkednek.

Emiatt minimális, legfeljebb 8-10 százalékos drágulás várható idén nyáron, olyan mértékben elszállt árakra viszont nem kell számítanunk, mint az elmúlt években.

Ne hagyd ki!