Óvatosak a boltosok

Április 7-e fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi. Tapasztalataik szerint a boltosok többsége betartja az előírásokat.


Az élelmiszerboltokon, drogériákon, patikákon túl más profilú boltok is újra nyitva tarthatnak április 7-e óta. Jogszabályban előírt védelmi intézkedésként az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást kell betartaniuk és betartatniuk. A vásárlóteret és a bevásárlókocsikat folyamatosan fertőtleníteniük kell, a vevők számára kézfertőtlenítőt kell biztosítaniuk

A fogyasztóvédelmi hatóságok országosan eddig összesen 187 kereskedelmi egységet ellenőriztek. Az első héten mindössze 13 üzletben tapasztaltak jogsértést, amelyet 11 vállalkozás már a helyszínen kijavított. Öt céggel szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult.

Így oldották meg a vevőszámlálást

Az ellenőrzött kereskedelmi egységek szinte mindegyike jól látható írásbeli tájékoztatást helyezett ki a bejáratnál arról, hogy egy időben összesen hányan tartózkodhatnak az üzletben. Az előírt létszámkorlátnak többféleképpen tettek eleget a kereskedők. Egy áruházláncnál automata számláló működött a kapuban, kint monitor jelezte, hogy mennyi vásárló van bent, és hányan férnek még be. Az üzletek többsége csak annyi kosarat, kocsit tett ki, ahány vevőt beengedhetett. Kötelező használatukra gyakran a biztonsági őrök figyelmeztették a betérőket.

Az ellenőrzések folytatódnak.


Ne hagyd ki!