Van egy villanykörte, amely  120 éve szinte folyamatosan működik
Fotó:Shutterstock

Lerohadnak a műszaki cikkeid? Nézd meg ezt a 120 éve világító villanykörtét!

Programozott amortizációnak nevezik azt a folyamatot, amikor a gyártók azért szabják a lehetségesnél rövidebbre egy termék használati idejét, hogy új, korszerűbb árucikkek vásárlására ösztönözzék a fogyasztókat. Van azonban egy különleges villanykörte, amely dacol az idővel, kisebb kihagyásokkal 120 éve működik.


A rekorder

Az évszázados villanykörte (angolul: Centennial Light, szó szerint „Százéves Fény") a világ leghosszabb ideje használt izzólámpája, amely már 1901 óta működik, és ez idő alatt szinte sohasem kapcsolták le. A kaliforniai Livermore-ban található, az East Avenue 4500. szám alatt, a Livermore-Pleasantoni Tűzoltóság épületében. Naná, hogy szerepel a Guinness Rekordok Könyvében. Ma már nagyon halványan ég, és körülbelül annyi fényt ad, mint egy 4 wattos éjjelilámpa. A Wikipédia szerint a kézzel fújt, szénszálas közönséges izzólámpát az ohiói Shelbyben gyártotta a Shelby Electric Company az 1890-es évek végén. Ezekből a régi izzókból sok fennmaradt és még működőképesek is vannak köztük.

Bizottság és webkamera

A fellelhető adatok szerint a villanykörtét legalább négy helyen használták, többször elköltöztették. Az izzóra a Százéves Fény Bizottság vigyáz, a tűzoltóság mindaddig a gondját viselné, amíg ég. Hogy mi lesz vele azután, arra még nincsen terv. Mindenesetre egy webkamera folyamatosan figyeli a matuzsálem villanykörtét, IDE kattintva te is megnézheted. Nyitóképünk csak illusztráció.

Mozgolódnak a mozgalmárok

A fejlett országokban egyre népszerűbb az a mozgalom, amelynek célja, hogy a vállalatok biztosítsanak javítási útmutatókat és alkatrészeket a lakosságnak a háztartásokban használt gépekhez.

Jelenleg két fő üzleti terület érintett. A fogyasztói elektronikai eszközök (okostelefonok, tabletek, játékkonzolok), illetve a mezőgazdasági és közúti gépjárművek iparága. A right to repair (Jog a javításhoz) támogatói azt akarják elérni, hogy az érintett gyártók javítási útmutatókat és helyettesítő alkatrészeket biztosítsanak a fogyasztóknak, akik így saját kezűleg végezhetnék el az apróbb javítási folyamatokat. Ezzel pénzt és időt spórolva. A kezdeményezés rengeteg kritikát kapott az évek során, főleg az olyan vállalatoktól, mint az Apple, a Tesla, a Microsoft és az Amazon. A háborgó vállalatok alapvetően két indokot hoztak fel a javaslat ellen:

  • a saját kezű javítás elképesztően veszélyes, amely garanciavesztést eredményez, illetve negatívan befolyásolja az eszközök biztonságos működését
  • az információmegosztás károsítja a szellemi tulajdonukat

Hogy áll most a helyzet?

Az Egyesült Államokban Massachusetts az első államok között volt, amely törvénybe iktatta az említett kezdeményezést. Ez főleg az autógyártókat érintette. A 2013-ban elfogadott törvényjavaslat értelmében minden autógyártónak diagnosztikai és javítási információkat kell szolgáltatnia a lakosságnak és a független műhelyeknek a 2015 után legyártott gépjárművek esetében. Annak ellenére, hogy csak Massachusetts-ben lépett hatályba a törvény, az autógyártók az USA többi államára is kiterjesztették az információszolgáltatásukat. Massachusetts tovább bővítené az említett javaslatot, ezt viszont idén júniusban az Alliance for Automotive Innovation szervezet megvétózta. Vagyis mondjuk úgy, hogy szeretné megvétózni. Ezt azzal indokolta, hogy egy központosított adattár az autógyártók információiról komoly kibervédelmi kockázatot jelentene. Egyelőre Massachusetts mellett más államokban nem iktattak törvénybe hasonló javaslatokat, de rengeteg állam azon dolgozik, hogy ez változzon.

Az Egyesült Királyság is bekeményített

Az Egyesült Királyságban törvény kötelezi a gyártókat, hogy biztosítsák az elektronikai eszközök pótalkatrészeinek széleskörű rendelkezésre állását a lakosságnak. Ez a televízióktól kezdve a hűtőkön át egészen az okostelefonokig, szinte minden elektronikai eszközre érvényes. A brit kormány abban reménykedik, hogy a törvény hatására az elektronikai eszközök élettartama akár 10 évvel is kitolódhat. Így csökkenne a környezeti terhelés és a vásárlók is elégedettebbek lehetnének. Nem titkolt célja a kormánynak, hogy a tervezett elévülést is kijátssza. Fontos megjegyezni, hogy a gyártóknak csak és kizárólag a biztonságosan kicserélhető alkatrészeket kell biztosítaniuk. A biztonsági kockázatot jelentő alkatrészek javítása továbbra is a szakemberek feladata lesz. A szakértők arra számítanak, hogy az új szabályoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog az elektronikai hulladék mennyisége. A brit kormány a környezetvédelem érdekében egy energiatakarékossági előírással is megfűszerezte a „right to repair" törvényét, amely várhatóan éves szinten 75 fonttal csökkenti a lakosság energetikai kiadásait. És még a káros anyag kibocsátást is mérsékeli.

Nemrég az Apple társalapítója, Steve Wozniak is beállt a mozgalom mögé. Elmondta, pontosan tudja, milyen frusztráló, mikor egy havi kereset sem elég egy hétköznapi eszköz javítására. Szerinte mindenkinek joga van arra, hogy saját maga hozza helyre a meghibásodott eszközeit, tudásához mérten. Éppen ezért teljes mellszélességgel támogatja a mozgalmat. Az sem érdekli, ha ezzel az Apple ellen dolgozik.


Ne hagyd ki!