Mérgezett almabor  szedi áldozatait Oroszországban
Fotó: Shutterstock

Nem a vodka, almabor öli az oroszokat

Menesztette az orosz belügyminiszter a szamarai régió két rendőrparancsnokát, miután kiderült, hogy az egyik helyi belügyi raktárban 2012 óta tárolt alkoholtartalmú folyadék hozzáadásával készült az az almabor, amely több mint harminc ember halálát okozta Oroszországban - jelentette be Irina Volk, a tárca szóvivője.

A nyomozás megállapította, hogy a tömeges mérgezést okozó, Szamarában készített Miszter Szidr (MR, Cider) almaborhoz rendőrségi raktárból loptak alkoholtartalmú folyadékot. Őrizetbe vettek egy rendőrőrmestert is, aki a raktárt őrizte, és a gyártókat beengedte a területre.

A szamarai székhelyű Andi nevű cég által a Varka magánsörfőzdében főzött ital okozta első mérgezéses eseteket egy hete észlelték. Az orosz egészségügyi minisztérium szerint 31 ember halt meg és 97 szenvedett egészségkárosodást.

Az almaborban etilbutirát- és metanolszennyeződést találtak. A cég tulajdonosát, Anar Guszejnovot letartóztatták. A vádlott nem ismerte el bűnösségét.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) sajtószolgálata közölte, hogy a területi szervei a Szövetségi Alkoholpiaci Szabályozó Szolgálat munkatársaival együtt 18 régióban 71 400 liter potenciálisan veszélyes almabort vontak ki a forgalomból. Az italokat Asztrahán, Kurgán, Volgográd, Vlagyimir, Uljanovszk, Szamara, Penza, Rjazany és Nyizsnyij Novgorod megyében, Udmurtföldön, a Krímben, Mordvinföldön, Csuvasföldön, a Komi Köztársaságban, Mariföldön, Baskírföldön és a Permi területen foglalták le. A Roszpotrebnadzor felhívásban sürgette, hogy a lakosok haladéktalanul tegyenek bejelentést, ha Miszter Szidr (Mr.Cider)almabor értékesítéséről értesülnek. (Forrás: Az MTI moszkvai tudósítójának jelentése). Nyitóképünk illusztráció


Ne hagyd ki!