A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!
- Bejelentő: Belgium
- RASFF referenciaszám: 2023.2021
- Megnevezés: Cachet Almonds 72% Cacao Extra dark chocolate, 100 g/ Mandulás étcsokoládé 72% kakaóval, 100 g
- Márka: Cachet
- A termék eredete: Belgium
- Probléma jellege: határérték feletti aflatoxin tartalom
- Minőségmegőrzési idő: 09.03.2024
- Tételszám: L22343
- Kiszerelés: 100 g
- Gyártó: Kim's Chocolates (Belgium)
- Forgalmazó: Brand Mix Kft. (Budapest)
- Intézkedés: Termékvisszahívás
- A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.
A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok. Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti.
Fotó: A Nébih weboldala