Sok itthon népszerű termék is van a listán
Fotó: Shutterstock

Itt a lista a „legtisztább” zöldségekről, gyümölcsökről

Kutatók összesítették egy listán, melyik zöldségek és -gyümölcsök tartalmazhatnak a legkisebb arányban növényvédőszer-maradékot.


Minden évben mérik a peszticidek koncentrációját

Az Environmental Working Group's (Környezetvédelmi Munkacsoport - EWG) évről évre elkészíti a potenciálisan a legnagyobb, illetve legkisebb mennyiségben növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök listáját. A felsorolásban szereplő élelmiszerek között jellemzően nem volt komolyabb változás az elmúlt években, azonban néhány tétel helyet cserélt egymással – írja a metropol.hu.

A vizsgált 46 terméket a tesztek előtt megmosták, ahogyan azt a vásárlók is tennék a fogyasztásukat megelőzően. Jó hír, hogy a 15 „legtisztábbnak” tartott zöldség és gyümölcs nagyjából 70 százalékánál nem találtak a tudósok semmilyen növényvédőszer-maradékot. De nézzük is a listát!

A „legtisztább” élelmiszerek

 1. Avokádó
 2. Csemegekukorica
 3. Ananász
 4. Vöröshagyma
 5. Papaya
 6. Fagyasztott zöldborsó
 7. Spárga
 8. Sárgadinnye
 9. Kivi
 10. Káposzta
 11. Gombafélék
 12. Kantalupdinnye
 13. Mangó
 14. Görögdinnye
 15. Édesburgonya

A többi élelmiszer fogyasztásáról sem kell lemondanunk

A kutatást végző munkacsoport hangsúlyozta, hogy a listán nem szereplő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról sem kell lemondani! A termékek nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek kedvező hatással lehetnek a szervezetünkre, és akár krónikus betegségekkel szemben is védelmet nyújthatnak.

Elsősorban a gyermekek számára azonban érdemes lehet a listán nem szereplő tételek biováltozatát vásárolni, hiszen úgy nem kell tartani a peszticidek jelenlététől, amelyekre érzékenyebbek lehetnek a legkisebbek.

A vásárolt gyümölcsöket és zöldségeket mindig ajánlatos a fogyasztás előtt bő vízzel lemosni. Érdemes továbbá a szezonnak megfelelő élelmiszereket keresni, hiszen azok esetében kisebb a valószínűsége, hogy a tartósítás érdekében vegyszerekkel voltak kezelve.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az Európai Unióban vannak érvényben a világ legszigorúbb fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásai. Magyarországon pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is odafigyel a biztonságunkra.

Ne hagyd ki!