Kutatók összesítették egy listán, melyik zöldségek és -gyümölcsök tartalmazhatnak a legkisebb arányban növényvédőszer-maradékot.
Minden évben mérik a peszticidek koncentrációját
Az Environmental Working Group's (Környezetvédelmi Munkacsoport - EWG) évről évre elkészíti a potenciálisan a legnagyobb, illetve legkisebb mennyiségben növényvédőszer-maradékot tartalmazó zöldségek és gyümölcsök listáját. A felsorolásban szereplő élelmiszerek között jellemzően nem volt komolyabb változás az elmúlt években, azonban néhány tétel helyet cserélt egymással – írja a metropol.hu.
A vizsgált 46 terméket a tesztek előtt megmosták, ahogyan azt a vásárlók is tennék a fogyasztásukat megelőzően. Jó hír, hogy a 15 „legtisztábbnak” tartott zöldség és gyümölcs nagyjából 70 százalékánál nem találtak a tudósok semmilyen növényvédőszer-maradékot. De nézzük is a listát!
A „legtisztább” élelmiszerek
- Avokádó
- Csemegekukorica
- Ananász
- Vöröshagyma
- Papaya
- Fagyasztott zöldborsó
- Spárga
- Sárgadinnye
- Kivi
- Káposzta
- Gombafélék
- Kantalupdinnye
- Mangó
- Görögdinnye
- Édesburgonya
A többi élelmiszer fogyasztásáról sem kell lemondanunk
A kutatást végző munkacsoport hangsúlyozta, hogy a listán nem szereplő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról sem kell lemondani! A termékek nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek kedvező hatással lehetnek a szervezetünkre, és akár krónikus betegségekkel szemben is védelmet nyújthatnak.
Elsősorban a gyermekek számára azonban érdemes lehet a listán nem szereplő tételek biováltozatát vásárolni, hiszen úgy nem kell tartani a peszticidek jelenlététől, amelyekre érzékenyebbek lehetnek a legkisebbek.
A vásárolt gyümölcsöket és zöldségeket mindig ajánlatos a fogyasztás előtt bő vízzel lemosni. Érdemes továbbá a szezonnak megfelelő élelmiszereket keresni, hiszen azok esetében kisebb a valószínűsége, hogy a tartósítás érdekében vegyszerekkel voltak kezelve.
Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az Európai Unióban vannak érvényben a világ legszigorúbb fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági előírásai. Magyarországon pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is odafigyel a biztonságunkra.