A citrusféléken túl több olyan élelmiszer is van, amely gazdag C-vitaminforrás lehet a szervezet számára. Szükségünk is van a vitaminra, hiszen az immunrendszer fontos támogatója. Mutatunk 5+1 egyszerű élelmiszert, amelynek ajánlott lehet a fogyasztása.
Ezért van szüksége a szervezetünknek a C-vitaminra
Sokan citrusfélék, például narancs fogyasztásával növelik C-vitamin bevitelüket a szervezetükbe. Teszik ezt azért, mert a vitamin erős antioxidáns, valamint megerősíti az immunrendszert a vírusok és fertőzések ellen. Segíthet megvédeni minket bizonyos krónikus betegségek, például szívbetegségek, vagy rákos betegségek kialakulásától is. Hozzájárul továbbá a sebek gyorsabb gyógyulásához, valamint a jobb fehérje-anyagcseréhez, és a vas felszívódásához – írja a magyarmezőgazdaság.hu.
A citrusfélék mellett azonban több növény létezik, amelynek fogyasztása biztosíthatja a szükséges C-vitamin mennyiségét a szervezetünkben. Most bemutatunk néhányat.
1. Szamóca
Ugyan jelenleg nincs szezonja, azonban a legnépszerűbb gyümölcsök között tartják számon. Egy adag, 130 grammnyi szamóca nagyjából 98 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami az RDI (ajánlott napi bevitel) 108 százaléka.
2. Kelkáposzta
130 gramm nyers kelkáposzta 23 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 26 százaléka. A káposzta mellett egyébként ajánlott olyan sötét leveles zöldségek fogyasztása is, mint például a fehérrépa, a mángold és a spenót. Ezek a növények a kelkáposztával együtt vasat, kalciumot, K-vitamint, fehérjét és nitrátokat is tartalmaznak, amelyek például az erek működését javíthatják és csökkenthetik a magas vérnyomást is.
3. Brokkoli
Sok más egészséges élelmiszerekről szóló lista mellett, a C-vitaminban leggazdagabbakról szólóra is rákerült a brokkoli. Egy adag brokkoliban, ami 128 grammnak megfelelő mennyiség (kevesebb mint 50 kalória), körülbelül 81 milligramm C-vitamin van. Tápanyagdús zöldség, a kalóriaszintje is nagyon kedvező, ami még vonzóbbá teheti a fogyasztását. Leginkább párolva vagy sütve ajánlják.
4. Kelbimbó
A keresztesvirágúak családjába tartozó növény szintén remek C-vitaminforrás, és talán a brokkolinál is valamivel nagyobb a C-vitamin tartalma. Egy adag belőle az ajánlott napi bevitel 107 százalékát fedezheti. Elkészítését a brokkolihoz hasonlóan ajánlják a szakemberek.
5. Paradicsom
A paradicsomot sokan nyersen is szeretik, azonban akár főve vagy sütve is nagyon ízletes lehet. 100 gramm belőle 23 milligramm C-vitamint tartalmaz (RDI szintje: 26 százalék), de más, az egészség számára kedvező anyagokban is gazdag. A paradicsom fogyasztása például bizonyítottan csökkenti a koszorúér-betegség és a szívbetegségek kockázatát.
+1: Kakukkfű
A kakukkfű kissé kilóg a sorból, hiszen egy fűszernövény. Nagy adagokban jellemzően nem fogyasztjuk, azonban hatalmas mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 28 gramm ebből a növényből fedezné a napi C-vitaminszükségletünk 50 százalékát. Kiváló kecskesajttal és almával együtt, valamint csirke, hal és tofu fűszereként is.